Премиерът в оставка Николай Денков подаде сигнал до ad hoc прокурора Даниела Талева във връзка с оказания натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Според Денков има факти и обстоятелства, които пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Самият Живко Коцев подаде оставка по-рано този месец, но я оттегли ден след това. Той посочи, че върху него е бил оказан натиск от хора по високите етажи на съдебната власт. От МС поясняват, че натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

Премиерът Денков отправи призив към ad hoc прокурора да установи всички факти и обстоятелства по случая. Той настоява Талева да даде отговор на следните въпроси:

– Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 03.04.2024?

– В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта й и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България, и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на ВКП, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?

Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на г-н Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев?

– Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?

Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на г-н Коцев заявление за оставка преди тази среща?

– Оказвани ли са натиск и/или принуда върху г-н Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да – с каква цел? Има ли трети лица, вкл. политици, които са изисквали от тези лица тези действия?

Припомняме, че на 4 парил главният секретар на МВР Живко Коцев подаде оставка. Той обяви, че напуска системата на МВР. Ден по-късно обаче Коцев оттегли оставката си. Той се оплака, че тя е била подадена след оказан натиск.

ПП очаква ad hoc прокурорът да се занимае с казуса Живко Коцев

ПП очаква ad hoc прокурорът да се занимае с казуса Живко Коцев

Зад състава на кабинета „Главчев“ прозира дългата ръка на г-н Пеевски и г-н Борисов