BITKA ZA BALKANITE SCHELKUNOV 3 KNIGA(1)

Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията

 

Честита нова книга на Анатолий Викторович Щелкунов – книгата за Мир на Балканите!

 

Капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев

 

BITKA ZA BALKANITE SCHELKUNOV 2 AVTOR(1)

 

Авторът на книгата Анатолий Викторович Щелкунов – дипломат от кариерата, почетен гражданин на Варна, доктор по философия, писател, общественик, публицист, чистосърдечен приятел на България – руснакът, който пише книги за България

 

 

 

 

Анатолий Щелкунов. Битва за Балканы. В лабиринтах дипломатии. Издательство „Родина”. М., 2024, стр. 320. ISBN 978-5-00-222396-1.

На предната корица на книгата е поставен портрета на княз Александър Михайлович Горчаков. Художник Георг фон Ботман, 1874 г. Portrait of Prince A.M. Gorchakov, 1874. By Georg von Bothmann (Russian: Egor Ivanovich Botman), Museum: Hermitage Museum. Georg von Bothmann was a German portrait painter at the Imperial Russian Court in St. Petersburg.

Глава втора на книгата е озаглавена: Канцлер князь Александр Михайлович Горчаков.

На 15юни 2023 г. бяха чествани 225 години от рождението на изключителния руски дипломат и държавник Александър Михайлович Горчаков. Справка:

https://novinata.bg/obsthestvo/225-godini-ot-rojdenieto-na-aleksandar-gorchakov/

(15.06.2023)

225 години от рождението на Александър Горчаков

 

BITKA ZA BALKANITE SCHELKUNOV 3 KNIGA(1)От отколешни времена за Балканите и на Балканите се водят битки. Какви ли войски от завоеватели и пълководци не са си оставяли костите тук?! Колкото и да е непривлекателно и неблагозвучно – Балканите са барутния погреб на Европа. В тази връзка с ирония историкът Миша Глени пише:

– Балканите не са барутен погреб, а само детонатор. Бурето с барут всъщност е самата Европа!

Цитатът е от книгата на историка Миша Глени „Балканите. 1804-1999: Национализмът, войната и Великите сили“.

За всичко това Великите сили нямат морални угризения – нито в миналото, нито сега. Достатъчно е да си припомним разрушена София от американски и английски бомби през Втората световна война и разрушен Белград от американски бомби през 1999 година. На 24 март 1999 година НАТО започна 11-седмични въздушни удари срещу Югославия с кодовото название на операцията „Съюзна сила“, известна на американците като операция „Благородна наковалня“. Бяха убити над 4 хиляди души, ранените са над 10 хиляди. Бомбардировките на НАТО върху Белград започнаха с бомби и снаряди с обеднен уран, върху които имаше надписи „Happy Easter” – „Честит православен Великден!“; „Това е за вашия празник и Щастливо Възкресение!”; „За вашия Великден!„. Като гавра и неприкрит цинизъм върху авиобомбите американските летци изписват: „Нашият подарък за вашия Великден!”, „Честит православен Великден“!

 

USA and NATO bombing of Yugoslavia 1999: „Happy Easter“ (Честит Великден, Честито Възкресение Христово). САЩ и НАТО са поставяли подобни надписи през 1999 година върху ракетите и снарядите с ниско обогатен уран, с които са убили над 4 000 души и ранили повече от 10 000 души в Югославия, по време на 11-седмичната операция „Съюзна сила“ („Благородна наковалня”).

 

Четвърт век вече дипломатите продължават да мълчат по тази етично-хуманитарна страна на американската операция „Благородна наковалня“. В европейската християнска държава Югославия! НАТО унищожи 530 православни църкви!

През последните няколко години става все по-очевиден стремежът на т.н. Колективен Запад, да използва Украйна и Косово като плацдарм за световна хибридна война. За тази цел са разработени перфектни модели за ескалация на кръвопролитни военни конфликти и технологиите на т.н. цветни революции.

Тревожното е, че в наши дни Балканите се готвят за нов прокси-конфликт, който ще обрече на страдания и нещастия балканските народи, особено българския народ.

Както е известно, прокси-войната (proxy – пълномощие, по довереност), това е опосредствена война, война по довереност, война с чужди ръце, т.е. международен конфликт между две държави или коалиции, които се опитват да достигнат своите цели с помощта на военни действия, които се водят на територията и с ресурсите на трети страни (коалиции). Прокси-войните имат една голяма маска – те се водят с хитро и прикрито с „благородни” мотиви и цели уж да разрешават вътрешни конфликти в тези трети страни, на територията на които се водят.

Позната е военно-политическата максима, че във всяка война първа умира истината, но в проси-войната манипулацията на общественото съзнание е толкова силна, че агресорите се представят като освободители. Коварните въздействия на прокси-войните са насочени най-вече към правителствата на държавите, в резултат на което те извършват национално предателство и започват да обслужват интересите на агресорите, а не интересите на своите народи. В информационната ера и света на изкуствения интелект, тяхното национално предателство и техният слугинаж не могат да бъдат скрит по никакъв начин.

Балканските народи трябва да бъдат особено бдителни и да разпознават фалша и лицемерието, за да организират съпротива срещу всички, които искат да запалят нова война на Балканите, прокси Балканска война, хибридна Балканска война!

BITKA ZA BALKANITE SCHELKUNOV 4 HAPPY EASTER(3)Изминаха 25 години от варварските бомбардировки над Белград през 1999 година. Четвърт век е достатъчно време, за да се разкрият, осмислят и разберат гносеологическите корени на неоколонизаторската политика на Запада в световните конфликти, както в миналото, така и в настоящето.

Именно за това се разказва в новата книга на Анатолий Щелкунов „Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията”, в която са отразени битките на Русия за освобождението на балканските народи от турско робство.

Уверен съм, че книгата ще намери своите добри любознателни читатели, които ще открият най-главното в нея: Това е книга за прослава на героите от дипломатическия фронт за освобождението на България и балканските народи от турско робство и същевременно книгата е мощно оръжие против съвременните фалшификатори на историята.

Историческите документи в книгата позволяват да се покаже колко аналогични са балканските събития от век и половина назад във времето с днешните събития в наши дни, когато целият Колективен Запад се е опълчил срещу Русия, която се обявява за защита на християнството и славянските народи на Балканите от геноцида, против потъпкването на техните граждански права и хуманитарен суверенитет.

Иска ни се ясно да подчертаем, че книгата „Битка за Балканите” е насочена точно към тази цел – да държи будно съзнанието на всички балкански народи, към които авторът Анатолий Щелкунов е особено силно привързан и иска да ги предпази от нови военни балкански конфликти.

Преди да представим на читателите съдържанието на новата книга на Анатолий Щелкунов, ще кажем, че това е книга за Мир на Балканите, въпреки нейното заглавие „Битка за Балканите”.

Съдържание на книгата „Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията”:

Няколко думи в началото

Предисловие

Глава 1. Посланикът на Нейно Величество

Глава 2. Канцлер княз Александър Михайлович Горчаков

Глава 3. „Москов-паша”

Глава 4. Пред бурята

Глава 5. „Епопея пълна с геройство и срам”. Иван Вазов

Глава 6. Трагедия в Босфора

Глава 7. Ливадийските секрети

Глава 8. Константинополската конференция: надежди и разочарования

Глава 9. Войната и дипломацията

Глава 10. Сан-Стефанският договор: кратък мир, но проблеми – за дълги времена

Глава 11. Катастрофа на надеждите – Берлинският договор

Глава 12. Ако посееш вятър, ще пожънеш бури

Послесловие

 

Читателите ще имат удоволствието самостоятелно да се запознаят с всяка една от посочените части на книгата, всяка от които носи своите достойнства. В новата книга на известния историк на международните отношения Анатолий Викторович Щелкунов в увлекателна форма се разказва за дипломатическата и военната борба, която е водила Русия за освобождението на балканските народи от турско робство.

Авторът показва аналогията на тези събития, когато Западът е тръгвал срещу Русия, с нашите дни.

В книгата се разкрива ролята на САЩ и Великобритания в световните политически процеси.

Чрез своето литературно майсторство авторът на книгата Анатолий Викторович Щелкунов сякаш ни е поканил на своя изложба и представя пред нас галерия от забележителни руски и задгранични политици от от онези времена, преди един век и половина – Александър Горчаков, император Александър II, Николай Игнатиев, кралица Виктория, Ото фон Бисмарк, известен като „Железният канцлер“ и др.

В заключение искам да подчертая, че книгата на Анатолий Викторович Щелкунов „Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията” отразява събития със 150 годишна давност, но тя е насочена не към миналото, а към бъдещето на Балканите. Две от главите на книгата имат особено символно значение в тази посока: Глава 4. Пред бурята и Глава 12. Ако посееш вятър, ще пожънеш бури.

Московският писател-дипломат Анатолий Викторович Щелкунов сякаш иска чрез своята нова книга „Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията”, с езика на чешкия поет антифашист, публицист, литературен критик, теоретик на социалистическото изкуство и национален герой на Чехословакия Юлиус Фучик да каже на балканските народи:

– ХОРА, ОБИЧАМ ВИ, БДЕТЕ!

Пояснение: Юлиус Фучик. Репортаж, писан с примка на шията.

Юлиус Фучик написва книгата в нацистки затвор, докато чака екзекуцията си, която е извършена на 8 септември 1943 г. в берлинския затвор „Пльотцензее”. Легендарната му книга е издадена на над 70 езика! През 1950 г. На Юлиус Фучик посмъртно е присъдената мМеждународна награда за мир, а през 1958 г. Международната организация на журналистите обявява деня на гибелта му – 8 септември – за Международен ден на журналистическата солидарност!

Да, наистина, чрез книгата си „Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията” Анатолий Викторович Щелкунов казва на своите читатели и на балканските народи: Хора, Бдете! Да не допуснем отново Балканите да станат барутен погреб на Европа! С дружни усилия да превърнем Балканите и балканските държави в зона на мира, благоденствието, благополучието и добронамерено мирно сътрудничество!

Професор д.пс.н. Илия Пеев

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *