Президентът Румен Радев подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев.

Указът е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 г., в което служебното правителство предложи на държавния глава да освободи от длъжност Живко Коцев.

Решението на кабинета бе прието неприсъствено и реално е първото решение на служебния кабинет, за което става ясно. Именно вчера кабинетът на Димитър Главчев положи клетва и встъпи в длъжност.

Заместник главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев ще изпълнява временно длъжността главен секретар на МВР, уточниха от ведомството.

Служебният кабинет предлага главсека на МВР да бъде освободен от длъжност

Служебният кабинет предлага главсека на МВР да бъде освободен от длъжност

Решението на правителството е прието неприсъствено

Припомняме, че на 4 април главният секретар на МВР Живко Коцев подаде оставка. Той обяви, че напуска системата на МВР по лични причини и собствено желание. Ден по-късно обаче Коцев оттегли оставката си, като се оплака, че тя е била подадена след оказан натиск от високите етажи на МВР и прокуратура.

Тогава Николай Денков като премиер в оставка увери, че държавният глава Румен Радев е информиран за всичко. Премиерът го е уведомил, че няма да разпише оставката на главния секретар и Румен Радев се е съгласил, че при тези обстоятелства Коцев не може да бъде уволнен.

Тогава Николай Денков подчерта, че срещу главсека действали „най-спорните институции“ в момента. Поради тази причина в последния си работен ден като премиер Денков подаде сигнал до ad hoc прокурора Даниела Талева във връзка с оказания натиск върху главния секретар на МВР. Според Денков има факти и обстоятелства, които пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

От МС поясниха, че натискът е бил упражнен от Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

Или подписваш, или си в ареста - версията на Атанасов за оставката на Коцев

Или подписваш, или си в ареста – версията на Атанасов за оставката на Коцев

Борисов пък искал Калин Стоянов в МВР, за да не бъде арестуван