655-402-bylgariia-flag-karta

Преговорите за кабинет на РБ се провалиха, следват предсрочни избори

Сегашният парламент не е в състояние да излъчи кабинет и отиваме на предсрочни избори. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във вторник след провала на преговорите с Реформаторския блок и Патриотичния фронт за формиране на правителство с мандат на Блока.

Има определени различия, по които не може да стигнем до консенсус, каза Цветанов и уточни, че не е постигнато съгласие по секторните политики.

По предварителна информация на Mediapool препъни – камък са се оказали условия, поставени от Патриотичния фронт.

Във финалния вариант, обсъждан от трите формации в досегашното управляващо мнозинство, премиерът трябваше да бъде излъчен от Реформаторския блок, а ГЕРБ да участва с министри, но без ключови фигури като Томислав Дончев, Владислав Горанов и др. Обсъжданите номинации за министър-председател бяха на зам.-председателя на СДС Румен Христов, съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски и здравния министър в оставка Петър Москов.

Проучвателният мандат за правителство, връчен преди седмица на Реформаторския блок, бе последният възможен в настоящата конституционна процедура. Сега РБ трябва да върне неизпълнения мандат на президента Росен Плевнелиев, който да назначи служебно правителство.

Парламентът ще работи поне до 22 януари, когато в длъжност встъпва избраният президент Румен Радев, който да разпусне 43-то Народно събрание, да насрочи избори и да смени служебното правителство.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *