3a62b489-5015-4945-b099-de8212b2c56c

10 топ съвета за леки празници:

 

 

1.    Бъдете реалисти


Това време на годината е отредено на празниците, а храната е неотменна част от тях. Вместо да се опитвате да избягвате традиционни ястия, за да успеете да свалите оставащите ви два килограма – по-добре опитайте да се насладите на празниците и да запазите сегашните си килограми.

Много често традиционните ястия не отговарят на критериите за здравословна храна и определено не са с ниско съдържание на мазнини. Крайните ограничения в случая са излишни! Това, което можете да направите, е да компенсирате качеството на храната с количествата, които похапвате.

 

2.    Спете повече


Коледно пазаруване, Коледно готвене, роднини, гости…Доста често Коледните празници са свързани с голяма доза стрес. Важно е освен всичко друго, да намерите време и за истинска почивка и сън.

Доказано е, че свръх производство на хормона, предизвикващ глад и намалено производство на хормона, който ни дава чувство за ситост, има когато ни липсва сън. Не искате да сте постоянно гладни и да нямате засищане, нали? Нужно е единствено да спите повече. Затова, опитайте се да използвате почивните дни и за повече истинска почивка.

 

3.    Не пропускайте хранене

Редовното хранене представлява 60 % от един здравословен хранителен режим. За щастие  честотата на вашите хранения е изцяло под ваш контрол! Опитайте се  да се храните редовно и подредено. Тук е важно да отбележим, че редовно хранене не означава хранене през половин час, както често се случва през тези дни от годината.

В случая, под редовно хранене, разбираме– хранене през три-четири часа, без пропускане на основно хранене. Дори и да ставате малко по-късно от нормалното през почивните дни, не пропускайте закуската.

 

4.    Ако преядете на обяд – яжте по-малко на вечеря


Не е нужно да се самоизмъчвате, ако се случи да прекалите с храната по време на някой празничен обяд. Разбира се най-добре е да спрете да се храните веднага щом усетите, че сте сити, но е разбираемо да не можете да устоите на любимите зелеви сарми…

Не е фатално – компенсирайте на следващото или по-следващото хранене за деня. Това не означава да го пропускате изцяло, а да хапнете нещо по-леко.

 

5.    Изместете фокуса от храната


Колкото и да е свързана с празниците – храната не е и не трябва да бъде техен фокус! Проявете въображение и креативност и предложете на семейството и близките си различни от готвенето и яденето занимания.

Играйте на настолни игри; направете заедно нетрадиционни опаковки за подаръци; припомнете си как се плете; разходете се до близка дестинация заедно; говорете си;  слушайте музика; танцувайте…

 

6.    Наблегнете на водата


Водата потиска апетита по естествен път и помага на тялото да разгражда складираните мазнини. Спазвайте лесното правило да пиете по две чаши вода преди всяко хранене по време на празниците и бъдете сигурни, че това ще ви помогне да ядете по-малко.

Прибягвайте до водата и преди да кажете поредното „Наздраве“ – това ще ви помогне да ограничитеколичеството и съответно калориите от алкохола.

 

7.    Кажете „НЕ“ на сладките от магазина


Не се изкушавайте от безбройните лакомства, които се появяват в магазините по време на Коледните и Новогодишни празници – това са само добре опаковани вредни храни, пълни с трансмазнини.

Не сте длъжни да ги купувате – вместо това изберете традиционните домашно приготвени десерти, които също можете да използвате за подаръци за деца и възрастни.

 

8.    Движете се!


През времето, когато е неизбежно да приемате повече калории, е важно и да се движите ако не повече, то поне колкото обикновено. Това в никакъв случай не означава да прекарате празниците във фитнес залата. Можете просто да откриете най-приятния за вас начин за физическа активност- разходка с децата в парка, плуване, бой със снежни топки или танци.

Дори обиколката по магазините, би ви се отразила по-добре от стоенето на масата или пред телевизора.Физическата активност ще ви помогне да се освободите от празничния стрес. Ако ви е трудно да правите упражнения – опитайте да вървите поне по 15 минути на ден.

 

9.    Не преяждайте


Яжте докато се почувставате сити, а не натъпкани. Насладете се на любимите си празнични ястия като опитвате по малко от всяко. Не яжте на крак. Седнете удобно и се хранете с удоволствие.

 

10.    Насладете се на празниците!


Основните правила, които трябва да спазваме по време на Коледните и Новогодишните празници са същите, както и през останалите дни от годината. А именно, да се стараем да се храним редовно и умерено. Можем да компенсираме качеството на традиционните празнични ястия, като намалим количеството.

Най-важно си остава да се насладим максимално на празничите дни с нашите близки и приятели и да се заредим с положително настроение и доза вдъхновение за новата година!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *