Още по темата

  • Въоръжен е опитал да влезе в посолството на САЩ в Анкара

Турските власти са задържали 6 души заради убийството на посланика на Русия в Анкара, след като руските власти поискаха „бързи мерки“, съобщава Франс прес. Арестувани са майката, бащата, сестрата и още двама близки на стрелеца, както и негов съквартирант.

Убиха руския посланик в Турция

Вижте снимки от стрелбата срещу руския посланик (предупреждаваме ви, че част от кадрите са смущаващи)

Путин: Отговорът е засилване на борбата с тероризма

„Искаме да знаем, кой е държал ръката на убиеца“, заяви по-рано руският президент Владимир Путин.

След разговор между Путин и Ердоган Русия изпрати собствен екип от 18 човека, за да разследва инцидента. Въпреки убийството, безпрецедентната среща на външните министри на Турция, Русия и Иран около Сирия се състоя в Москва. Тялото на загиналия посланик ще бъде транспортирано в Русия до края на деня.

Посланик Андрей Карлов бе убит с 4 изстрела в гърба от 22-годишния бивши турски полицай Мевлют Мерт Алтънташ докато откриваше изложба на руски фотографии в Анкара. Убиецът е преминал проверката за сигурност, като е показал полицейската си карта. Той викал „Аллах Акбар“ и изкрещял, че всички отговорни за това, което става в Сирия, трябва да си понесат наказанието.

Турската столица засили мерките за сигурност след убийството, но въпреки това в отделен инцидент бе арестуван човек, който произведе няколко изстрела пред посолството на САЩ.

Анкара носи отговорност за сигурността на работещите в Турция руски дипломати и президентът Владимир Путин поиска гаранции за тяхната сигурност

в съответствие с Виенската конвенция, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитран от руската агенция ТАСС.

Русия не се готви да затваря консулствата си на територията на Турция, съобщи на свой ред директорът на консулското управление в руското външно министерство Евгений Иванов. Той добави, че мерките за сигурност в руските консулства са засилени. „Турската страна е длъжна да гарантира сигурността на функционирането на представителствата ни в чужбина в съответствие с международните си задължения“, подчерта Иванов. На територията на Турция действат консулски отдел при руското посолство в Анкара и генерални консулства в Анталия, Истанбул и Трабзон.

Организаторите на убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов са искали да нанесат вреда на руско-турските отношения,

заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу при откриването на преговорите в Москва с руския му колега Сергей Лавров. Москва и Анкара не трябва да позволят на терористите да постигнат целите си, подчерта Чавушоглу.

Улицата в Анкара, където се намира руското посолство, ще бъде преименувана в памет на загиналия руски посланик и ще носи неговото име, съобщи Чавушоглу.

Анкара възнамерява да продължи съвместната работа с Москва, както за за уреждане на положението в Сирия, така и за преодоляване на кризата в двустранните отношения, посочи още Чавушоглу.

Руският външен министър Сергей Лавров призова от своя страна да не се правят „отстъпки на терористите“ в сирийската криза, съобщава АФП. Надявам се, че нашите преговори, както и предстоящата тристранна среща с нашия ирански колега, ще позволят да се стигне до споразумения, които да тласнат напред процеса на намиране на решение в Сирия, но без да се правят каквито и да било отстъпки на терористите, посочи Лавров, обръщайки се към Чавушоглу.