Тръгнах си от Българската армия, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не се вслушва в моята експертиза и се отнася към такива важни проблеми с неглижиране.

Това каза на пресконференция бившият вече шеф на ВВС ген. Румен Радев, който представи пред медиите мотивите си в рапорта за напускане.

Основният мотив за напускане се оказва концепцията за съвместна охрана на въздушните ни граници, или така нареченият Air Policing.

Плевнелиев издаде указ за освобождаване от служба на генерал Радев

Плевнелиев издаде указ за освобождаване от служба на генерал Радев

Указът вече е изпратен в канцеларията на МС

В началото Радев направи три предварителни уговорки, едната от които, че няма да излага политически теми и няма да отговаря на политически въпроси, както и че няма да дава интервюта след края на пресконференцията.

Ген. Радев препотвърди още веднъж казаното от него, че подписаният договор за съвместна охрана на въздушните ни граници е по-унизителен от Ньойския договор и даде за пример Румъния, която е приела национално отговорна позиция.

Той упрекна Министерство на отбраната, че въпреки позицията на нашия представител в НАТО за отлагане на финансовата част, то тайно е изпратило договора за съвместна охрана на границите ни, заедно с финансова част. По думите му това означава, че страната ни ще трябва да плаща за кетъринг, хотел и настаняване на чуждите летци, които имат в пъти по-добри условия от нашите.

БСП и АБВ стиснаха ръце за кандидатурата на генерал Радев

Обновена

БСП и АБВ стиснаха ръце за кандидатурата на генерал Радев

Ген. Радев може да бъде по-добрият президент, обяви Първанов

Румен Радев представи факти и видеозаписи с изказвания. Едно от тях бе свързано с изказването на премиера Бойко Борисов относно това, как не е повярвал на министъра на отбраната, който е казал за ген. Радев, че е политически човек.

„Бил съм бил политически човек”, заяви ген. Радев и изтъкна, че на мястото на премиера Бойко Борисов не би се доверил на човек, който афишира идеологическа чистота – каквото описание за Ненчев стои на сайта на партията, от която е министърът. „Това ми навява мисли за отминали времена”, коментира още ген. Радев.

Той посочи, че нашите летци летят около 5 пъти по-малко от стандартите на НАТО за ефективност и безопасност и разкритикува Министерство на отбраната за тежкото състояние на българската авиация.

Борисов е уплашен, страх го е от кандидатури като на ген. Радев, убеден Първанов

Обновена

Борисов е уплашен, страх го е от кандидатури като на ген. Радев, убеден Първанов

Радев бил генерал на духа

Ген. Радев посочи, че основната причина за това е некомпетентност на ръководството на МО, гарнирано с неглижиране на военната експертиза, липса на стратегическо мислене и откровена наивност за възможностите и условията на нейното развитие.

На въпрос чувствате ли се готов да станете върховен главнокомандващ на армията (какъвто е президентът на републиката, б.р.), ген. Радев каза: „Ако се чувствам не готов – не излитам. Аз съм човек, който обича предизвикателствата и се готвя за тях. Никога не съм отказвал излитане, когато се е налагало”.

Експозето на ген. Радев пред медиите бе съпроводено с презентации и извадки от негови изказвания, тези на премиера и на министър Ненчев. На въпрос, кой го е подготвял за тази пресконференция, ген. Радев заяви, че се е готвил сам.

Летецът изтъкна още, че сред съюзниците ни се създава впечатление, че нашата държава няма воля за развитие на собствени отбранителни способности, а предоставя безплатна подготовка на много по-осигурени от нас съюзни авиации. „Нанася се тежък удар по мотивацията на нашите летци и авиационни специалисти и се обезценява техният труд и огромният риск, който носят”, заяви Радев.

От всички държави със собствена изтребителна авиация в НАТО единствено България е депозирала документ, с който кани съюзни държави за съвместен Аir Policing срещу заплащане.

Той постави въпроса защо министърът на отбраната е спестил истинските мотиви за рапорта му за напускане. „Искам да заявя най-категорично, че никога не съм бил против съвместна охрана на въздушното пространство на България, заедно с наши съюзници”.

Изказването бе подкрепено с представени официални документи, изпратени до Министерство на отбраната. Ген. Радев припомни свои изказвания пред медиите от 28 октомври 2014 г., в които се посочва, че е абсолютно недопустимо друга държава да охранява въздушната ни граница, защото това е отказ от национален суверенитет и загуба на национално достойнство.

„С министъра се разминахме по начина на реализация на тази съвместна охрана и то по две направления. Първото е за необходимостта от дефиниране на понятието съвместна охрана в чл. 130 от Закона за отбраната – аз настоявах и предложих текстове, които да гарантират оцеляването и бъдещото развитие на изтребителната авиация, които МО отхвърли. Разминахме се и по втория въпрос за нашата финансова ангажираност за реализацията на това дежурство. Аз бях категорично против България да поема разходите на гостуващата държава”, заяви ген. Румен Радев. Финансовите средства по бюджета на МО следва да бъдат насочени приоритетно към осигуряване на изтребителната авиация на българските ВВС.

Ген. Румен Радев представи и писмения си отговор на спорната концепция за Аir Policing, в която стои отказът му от съгласуване. Той изтъкна, че средствата следва да се предоставят изцяло за българските ВВС, а не за гостуващи формирования.

Ген. Радев заяви, че само за 2016 г. недостигът на авиационно гориво за българските ВВС е на обща стойност 7,6 млн. лева. Той бе категоричен, че няма нищо против военновъздушните сили, на която и да е друга съюзна държава. „Нямам нищо против полските военновъздушни сили”, заяви Радев и даде пример с организираните съвместни учения в Полша и в България.

„Не мога да проумея факта, че ние ще плащаме за полските летци, които летят три пъти повече от нашите”, категоричен бе ген. Радев. Той изтъкна, че страната ни е най-бедна от всички държави с авиация, а се е съгласила да плаща на гостуващата страна.

Ген. Радев попита кой може да възстанови разбитата мотивация на българските летци, упражняващи изключително рискова професия и заяви, че сме отстъпили от охраната на въздушната ни граница на принципа  на „аутсорсинг срещу заплащане”.

Относно рапорта за напускане, ген. Радев уточни, че от 2 юни ръководеният от него екип е работил трескаво за приключване на най-важния документ, който обобщава всички технически, финансови, правни, критерии за закупуването на новия самолет и изтъкна, че документът е с обем над 230 страници. „Изключително сложен и тежък документ. Трябваше да приключим на 23 юли, не успяхме. Това стана факт на 1-ви август – с подписването на този документ подадох оставка”, каза още той.

Ген. Радев заяви, че има претенции към себе си и се е борил много здраво като е изчерпал всички възможности да гарантира изправна техника, здравето и живота на нашите летци. Той бе категоричен, че по въпроса за новия изтребител се е работило от 19-ти декември 2012 г.

„Дайте ми малко време да се опомня, аз съм пенсионер снощи от 24.00 часа все ще намеря нещо да се занимавам”, заяви ген. Радев в отговор на въпрос, ако не стане президент не се ли освобождава от отговорност за българските ВСС и какво ще прави, ако не стане президент.

„В България има закони, България е правова държава. Какъвто и да стана, ако ще марсиянец да стана, аз съм се подписал. Аз знам много добре в момента, в който се подписвам под нещо, че ще нося отговорност. Нищо не ме освобождава от отговорност – юридическа и чисто морална“, подчерта генералът.