New Imagedsdfewfewfr

Със светлинно шоу, много музика, балет, игри и предизвикателства Несебър отбеляза своя празник

 

 New Imageffgfgrg

Градът на ЮНЕСКО и тази година спази традицията да отбележи празника си с множество събития на различни сцени. Несебър поднесе на гражданите и хилядите си гости различни като емоция събития, които ги усмихваха, разведряваха и разпяваха, като доброто настроение беше единственото, което трябваше да се „носи“ от присъстващите. Пъстрата културна програма бе изпълнена с общите усилия на кмета на община Несебър – г-н Николай Димитров, на Общинска администрация –Несебър и – неизменната част от духа на празнуващия град, доброволческата помощ на над 50 души, по-голяма част от които деца.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Отдаването на почит към Божията майка, закрилница на града, започна още на 14 вечерта с Вечерна литургия /бдение/ в храм „Св. Успение Богородично” и тържествено литийно шествие, на които се стекоха множество миряни, сред които и кметът на Несебър и съпругата му. В навечерието на големия празник общината зарадва гражданите и гостите на града с емоционален концерт на обичания от всички Орлин Горанов, който препълни амфитеатъра, а и пространството до църквата „Св. Йоан Алитургетос“ с  публика. Звездата не пестеше благи думи за Несебър и неговите жители, а с неповторимия си чар и завладяващи глас и усмивка поднесе едночасова наслада за сетивата.

Малко преди неговия пълнещ душата концерт, по традиция, бяха отличени изявени местни хора. Тази година признание за работата си получиха: доайенът на несебърските художници Радослав Ралев, дългогодишната учителка по математика Филка Колева, футболният треньор Николай Русев, актьорите Ева Кирова и Марин Господинов от Общинския театър, като след всяка видеовизитка на отличените, публиката избухваше в аплодисменти.

Програмата на 15 август започна с Тържествена света литургия в храм „Св. Успение Богородично”, където през целия ден миряни препълваха храма и чакаха на опашки, за да се поклонят пред иконата на Божията Майка и да запалят свещ за здраве.

В 11 часа пред крепостните стени на стария град, беше вдигнат националният флаг от представителна част от Военноморския флот – матроси от Военноморска база Атия. На събитието присъстваха кметът на община Несебър – Николай Димитров, председателят на Общински съвет Несебър – Румен Кулев, заместник-кметовете Виктор Борисов, Иван Гургов и Лазар Япаджиев, секретаря на община Несебър Стойко Стоянов, директорът на ОД МВР ст. комисар Калоян Калоянов, общински съветници, кметове на съставните селища, директори на дирекции, началник-отдели, представители на Общинска администрация, общественици и др.

Събитието уважи и Севдалина Турманова, заместникобластен управител на област Бургас, която прочете поздравителен адрес от името на областния управител Вълчо Чолаков. В словото си, произнесено от името на община Несебър и от името на Общински съвет – Несебър  кметът Николай Димитров поздрави жителите на града по случай празника, отдаващ почит на Божията майка. Той подчерта, че  опазването и съхранението на Несебър e обща отговорност. В този смисъл градоначалникът не пропусна да подчертае съвместната роля на община и граждани в утвърждаването на Несебър като достоен член на Организацията на градовете световно наследство.

Кметът припомни, че тази година се навършиха 60 години от обявяването на Несебър за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение с Постановление № 243 на Министерски съвет на Народна Република България и 33 години от вписването му в престижната листа на ЮНЕСКО. На финала градоначалникът пожела Светата майка да закриля Несебър, неговите жители и гости. На тези, които носят святото име на Дева Мария, той пожела да бъдат здрави, обичани и щастливи.

New ImagedewfwfwefewВеднага след неговия поздрав бе даден и стартът на 8-ия поред плувен маратон „Несебър“ от северното пристанище в стария град. 70 участници, от 9 г. до 60 г. възраст, се включиха в спорното събитие. Състезателите имаха задачата на обиколят, плувайки, Стария Несебър, като разстоянието, което трябваше да преодолеят бе около 2,5 км. Финалът на надпреварата бе на Морска гара. Победител при мъжете в маратона стана Петър Божилов с време 24 минути и 45 секунди, при жените най-бърза бе Никол Кошеджийска, която спря хронометъра на 30 минути и 5 секунди. При момчетата първо място извоюва Антоний Моралийски с време 27 минути и 10 секунди. При момичетата първа до финала стигна Полина Василева с време 32 минути и 17 секунди. Най-малкият състезател бе Мира Мирчева, а най-опитният бе Красимир Николаев. Специална награда от община Несебър получи Божана Раева. Лично кметът Николай Димитров, зам.-кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев, както и Георги Щерев, директор на дирекция „Контролни дейности и информационна сигурност“ наградиха отличените. По традиция на финала на официалната част от плувния маратон всички участници си направиха снимка за спомен.

Друг акцент в празничната програма бяха малките дневни концерти на несебърски изпълнители, ситуирани на ключови места на полуострова – пл. „Месамбрия“, градинката до читалище „Яна Лъскова” и  Старата Митрополия.  Проявите преминаха под надслов „Тhe Sound of Nessebar” и радваха минувачите, като преди обяд  жителите и гостите на града успяха да се насладят на изпълненията на момичетата от „Морски звездички” към ОДК – Несебър и ФФ „Българка”, а следобед можеха да се чуят изпълненията на децата от ДВС “Сюрприз”, концертът на ФФ „Македонка” и сгряващите сърцата песни на Хор за гръцки песни „Месемврия“.

Не по-малък интерес предизвикаха различните, едновременно весели и интересни, игри, които присъстваха в културния афиш за празника на Несебър. Естествено темата бе свързана с града на ЮНЕСКО и неговите ценности. Една от игрите, която привличаше вниманието, провокираше наблюдателността на участниците, защото те трябваше да разкрият кои са снежните обекти от снимките в предизвикателството.  Малки и големи  имаха за задача да ги намерят, а като доказателство за успеха на мисията – и да се снимат пред тях.

New ImagefefefefВ друга от игрите участниците трябваше да отгатнат възможно най-много въпроси, свързани с музиката в Несебър. Имаше и игра, в която всеки желаещ може да се опита да научи и представи класическа песен, свързана с града на ЮНЕСКО. За всички, справили се по най-добър начин с въпросите и предизвикателствата, организаторите бяха предвидили награди. Помощ при игрите оказваха  доброволците, които бяха пръснати на различни точки на полуострова. Освен това те раздаваха брошури с празничната програма и информираха при нужда по-любопитните минувачи за някои интересни моменти от проявите за 15 август.

В Южния парк най-малките жители и гости на града бяха зарадвани от община Несебър с интерактивното  представление „Поко Льоко“ на модерния „Цирк Де Ла Люлин“. Пред погледите на учудените, възхитени и усмихнати деца артистите изпълниха майсторска акробатика, клоунада, жонглиране и баланс, а на финала раздадоха сапунени мехури във флакони.

New ImageewrewrewrПрограмата продължи на крепостните стени, където солистите на Оркестъра за народна музика на БНР зарадваха хората, събрали се около сцената с фолклорния концерт „ЧУЙ БЪЛГАРИЯ“. Освен че изгледаха с интерес концерта, някои от тях танцуваха, други  запечатваха в любителско видео събитието, трети слушаха в захлас изпълненията. Половин час по-късно с фрагменти от най-красивото „Лебедово езеро” Бургаската опера впечатли присъстващите на амфитеатъра. Изящните  движения, красивите костюми и невероятна хореография пренесоха присъстващите във вълшебния свят на изкуството.

Фенове на рок музиката изгледаха с интерес изпълненията на група SEVI, която заби в 21.30 на сцената на крепостните стени. Младите музиканти представиха популярни парчета в жанра, като не пропуснаха да запознаят публиката и със свои авторски песни. Програмата продължи с музикално изживяване, наречено с „Вечната музика“ –  съчетание от рок, блус и класика в концерт, създаден специално за празника на Несебър от Георги Мархолев и маестро Марио Хосен.  Началото бе поставено от Георги Мархолев и Проектът Алгоритъм & Блус, след това се включи и  гостуващият специално за празника на Несебър музикант Дейвид Йорк.

Малко преди заключителната част от последния концерт за 15 август, кметът на Несебър Николай Димитров поднесе своя поздрав към хилядите хора, дошли да съпреживеят емоцията на празнуващия полуостров. След него съвместното изпълнение на маестро Марио Хосен и Георги Мархолев, подготвено специално за Деня на Несебър, бе одобрително аплодирано от публиката, а на финала маестро Марио Хосен с международния камерен оркестър „Камерата Орфика“ пренесоха публиката по вълните на безвремието с класическа музика.

New Imagetrt43434И тази година кулминацията на вечерта, и безспорната емблема на празника на Несебър, бе зрелищната музикална заря, която освети небето над красивия Несебър в полунощ.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *