New Imagedfefewf

Кметът на Несебър удостои с почетен плакет световния шампион по IT технологии


 

Кметът Николай Димитров връчи почетен плакет на Георги Бошев – световния шампион в най-голямото  състезание по информационни технологии в света, който само преди дни прослави името не само на България, но и на община Несебър, чийто жител е. В днешната среща в кабинета на градоначалника 19-годишният талант скромно обясни как е стигнал до победата, като подчерта, че най-важното за него са били спокойствието и концентрацията.

Момчето не пропусна да благодари на градоначалника за оказаната му лично от кмета помощ преди време. Домакинът увери шампиона, че може да разчита на подкрепа и съдействие от община Несебър и лично от него по всяко време.  Николай Димитров не спести и похвалите си към Георги Бошев с думите, че талантите трябва да се подкрепят и му пожела все така да прославя родния край. Освен плакет кметът подари на младежа и „Златната книга на Несебър“, която разказва историята на града на ЮНЕСКО.

Георги Бошев постигна най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016, което се проведе в американския град Орландо, щата Флорида, от 7 до 11 август. Момчето спечели в конкуренция с 400 000 участници от повече от 130 държави. След серия от състезания на регионално и национално ниво Георги Бошев достига до финалите на състезанието на Microsoft. В надпреварата са участвали най-добрите 120 ученици в света, сред които и още едно момче от Несебър, приятел на шампиона и също ученик като него в Английската гимназия в Бургас – десетокласникът Кристиян Тодоров.

Освен двамата младежи, жители на нашата община, са се състезавали още две възпитанички на Английската гимназия в Бургас – Даниела Павлова и Поля Янева.  Четиримата таланти е трябвало да решат бизнес задача с помощта на продуктите на софтуерната компания в рамките на 50 минути. Крайният резултат е: шампионско място за Георги Бошев и престижното четвърто място за останалите трима състезатели.

Успехът на Георги Бошев обаче не е някаква щастлива случайност, а резултат на упорит труд. През последните три години той се е подготвял изключително сериозно за участието си в световните финали заедно с преподаватели от Софийския университет, в рамките на проекта CareerIT. Георги Бошев е постигнал нивата Microsoft Office 2010 Specialist Master, Microsoft Word 2013.

19-годиншият младеж завършва основното си образование в училището в Свети Влас. Благодарение на добрата си подготовка там, момчето е прието в престижната гимназия в Бургас, където тази година завършва средното си образование. И въпреки любовта му към IT технологиите, той записва медицина във Варна, защото хуманната наука е другата му голяма любов.

„Те вървят ръка за ръка.“, информира преди дни в разговор след голямата победа на момчето баща му Величко Бошев. Той разказа, че неговият син е запалил по IT технологиите и своя приятел Кристиян. Двете момчета от Несебър с успехите си на това престижно състезание записаха златни редове в своята биография и приповдигнаха настроението и самочувствието на общината само броени дни преди празника на града на ЮНЕСКО.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *