Девет мъже от различни общини на територията на Бургаски регион са задържани за купуване на гласове, съобщават от полицията в морския град.

Това е станало по време на специализирана полицейска операция за предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите и нарушаване на изборното законодателство.

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове

Обновена

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове

Вътрешният министър отказва да приеме тази „уродлива“ политическа практика

Други шестима мъже от несебърските села Гюльовца и Оризаре са задържани отново за купуване на гласове, като са образувани три бързи производства.

При претърсвания на различни адреси в селата са иззети списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи свързани с изборния процес.

Иззети са още преносими компютри (лаптопи) и мобилни телефони.

Разпитани са свидетели. От един от претърсените адреси в с. Гюльовца, е намерена и иззета сумата от 28 000 лева, както и тетрадка, съдържащи имена с лични данни. От друг адрес в с. Гюльовца, са иззети тетрадка с малки имена на множество хора и сумата от 16 540 евро, 1 320 щатски долара и 8 100 лева.

Активната полицейска работа по неутрализиране случаи на нарушаване на изборното законодателство в Бургаски регион продължава.

Главсекът на МВР получил 20 сигнала за купуване на гласове

Главсекът на МВР получил 20 сигнала за купуване на гласове

Командироват служители на реда от София, за да следят честността на вота в цялата страна

………………………………..

Общо девет мъже от различни общини на територията на бургаска област  са задържани за купуване на гласове,  в резултат на проведена специализирана полицейска операция за предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите и нарушаване на изборното законодателство.

Както по-рано БНР Бургас съобщи, при проверка на два адреса в бургаския квартал „Победа”, обитавани от двама мъже / на 40 и 42 години/, даващи незаконно пари срещу лихва, са намерени и иззети : сумата от 11 000 лв., лични и дебитни карти и тетрадки със списък с имена и раздавани суми. Установено е, че на длъжниците на лихварите е обещавано опрощаването на кредити във връзка с гласуването за определена политическа сила. Към момента продължава провеждането на разпити на длъжници с цел уточняване на детайли по случаите. Образувани са две досъдебни производства.

На територията на карнобатското село Екзарх Антимово също е извършено претърсване на частен дом, обитаван от 40-годишен мъж от селото, който е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл. 167 от НК / престъпление против политическите права на гражданите/. Иззети са мобилни телефони със снимки на лични карти, като процесуално-следствените действия по документиране на престъпната дейност на задържания продължава.
Други шестима мъже от несебърските села Гюльовца и Оризаре са задържани отново са купуване на гласове, като са образувани три бързи производства. При претърсвания на различни адреси в селата са иззети списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи свързани с изборния процес. Иззети са още преносими компютри /лаптопи/ и мобилни телефони.
Разпитани са свидетели. От един от претърсените адреси в село Гюльовца, е намерена и иззета сумата от 28 000 лева, както и тетрадка, съдържащи имена с лични данни. От друг адрес в с. Гюльовца, са иззети тетрадка с малки имена на множество хора и сумата от 16 540 евро, 1 320 щатски долара и 8 100 лева.

Активната полицейска работа по неутрализиране случаи на нарушаване на изборното законодателство в Бургаски регион продължава.