И вторият ден на първото заседание депутатите направиха опит да си изберат председател на парламента.

Днешното заседание започна с минута мълчание в памет на Антон Дончев.

Вежди Рашидов се обърна към депутатите, като каза, че се надява тази нощ депутатите да са размислили и да се избере парламентарен шеф. Той се надява и да се избере редовно правителство. Това очакват хората от нас, подчерта Рашидов.

Първи номинация направиха от ГЕРБ – отново Росен Желязков. Вежди Рашидов похвали Десислава Атанасова, че първа излязла на трибуната и каза, че тя е мъжко момиче.

„Продължаваме промяната“ обявиха, че няма да имат кандидат в името на духа на диалогичността. „Възраждане“ останаха зад Петър Петров, а ДПС отново номинираха Йордан Цонев. Социалистите пак настояха НС да се оглави от Кристиян Вигенин.

Доц. Наталия Киселова: Депутатите да помислят за трета възможност

Доц. Наталия Киселова: Депутатите да помислят за трета възможност

Например около кандидат от по-малка партия

Имате една последна възможност да изберете председател на Народното събрание, обясни Вежди Рашидов преди гласуването на Росен Желязков и след като се оказа, че забравил да обяви гласуването на кандидатурата на кандидата на ГЕРБ последен, макар че преди това всяка политическа партия си гласува за своята номинация.

Не е лесна тази работа, оправда се Вежди Рашидов.

Но отново нямаше избран кандидат. На балотаж отидоха Йордан Цонев и Росен Желязков. Този спектакъл е от вчера, подчерта Вежди Рашидов и обяви един час почивка.

Служебният кабинет призова депутатите да си изберат председател

Служебният кабинет призова депутатите да си изберат председател

Трябва да се задвижат законопроектите и бюджета за 2023 г.

Всички партии ще оттеглят предложенията си за председател на парламента при неуспех на една от двете кандидатури. До такова разбирателство са стигнали лидерите на парламентарно представените партии, съобщи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„След това да започнем преговори начисто и да търсим друга формула, по която да излъчим някой, който да изпълнява ролята на избирател, без това да носи изводи за формиране на едно или друго мнозинство“, каза той.

ГЕРБ също ще оттегглят кандидата си, потвърди и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. „Надявам се, че ще търсим консенсус, зад който да застанем дори всички 240, ако може. Това решихме на председателския съвет“, заяви тя.

„Трябва да имаме решение за предсеател днес, трябва да го направим мъдро и осъзнато. Иначе не можем да сформираме парламентарни групи, което пък не дава възможност да започне конституционната процедура по връчване на мандатите“, добави председателят на ПГ на ГЕРБ.

Припомняме, на първото заседание на новото 48-о НС вчера партиите не успяха да изберат председател на парламента. На балотаж депутатите така и не стигнаха до решение кой да е първият сред равни – Росен Желязков от ГЕРБ или Никола Минчев от „Продължаваме промяната“. Впоследствие от „Демократична България“ предложиха да има ротационно председателство. Предложението им беше прието от ГЕРБ, но по-късно от „Продължаваме промяната“ оттеглиха кандидатурата си.