Джема Грозданова- Денят с Веселин Дремджиев(1)

Джема Грозданова:Възможно е да има ГЕРБ без Борисов

Откакто Цветанов не е в ГЕРБ евроатлантизмът е фалшив

 

Мантрата, че ако България даде оръжие на Украйна ще влезе във война, е признак на тежка некомпетентност. Това е руската опорна точка, която е доста неприятна на нас като поставени в международната среда.  Това каза Джема Грозданова международен секретар на Републиканци за България, три мандата зам.-председател на ПАСЕ в „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1 и ТV+.

„Не ме изненадва нищо, знаем, че сутрин е едно, на обед друго. Това е политически маниер и талант да можеш да го правиш и да стоиш в политическата среда в България. Така Джема Грозданова описа поведението на Бойко Борисов спрямо изказването му за Кирил Ананиев по време на пресконференция днес.

„Не мога да оправдая такива думи към когото и да е било, към мен  не е имало такива“, заяви тя и добави, че нейният имунитет е бил, че винаги е пряма и е говорила това което мисли, не само в партията, но и с всички събеседници на международно ниво.

На въпрос невъзможно ли е да има ГЕРБ без Борисов, Грозданова заяви, че всичко е възможно и във времето през следващите месеци ще се покаже.

„Няма как да участва тази партия в някакъв управленски формат, в който да е с присъствието му. Но не знам по какъв начин ще се развият процесите в партията, защото много хора, които в момента водят редиците и играят ролята на ментори не са от ГЕРБ. Те дойдоха през последните години и нямат историята, която е необходима, за да имат тежестта на лидери“, каза Грозданова.

Според Джема Грозданова няма как да се излезе от ситуацията с клишето „евроатлантизъм“ от страна на ГЕРБ, за да се замита корупцията. „Трябва да се понесе лична отговорност. Не трябва да се слагат под общ знаменател всички. За да може партията да влезе в чиста комуникация с другите партии трябва да се каже истината какво е било и защо се е стигнало дотук“.

„ГЕРБ нямат друг избор, защото резултатите им ще продължат да намаляват и ще изчезнат. Ако искат да се запазят трябва да вървят по линията на истината и да кажат какво се е случвало и защо, което наистина е много трудно“, изрази мнение международният секретар на Републиканци за България.

Тя сподели, че е усещала руското влияние у нас откакто е заела позицията председател на комисията по външна политика от 2015 г., защото нейната основна задача в първия ѝ  мандат (2015-2017) е била, когато Росен Плевнелиев беше президент, а Борисов премиер да обяснява, защо двамата имат различни позиции на всички международни фактори в България, а именно на всичките си срещи с посланици на други държави.

Джема Грозданова заяви, че един от проблемите, които Цветанов е имал в ГЕРБ е, че е държал истинската евроатлантическа линия в партията.

„Откакто Цветанов не е в ГЕРБ евроатлантизмът е фалшив“, категорична е Грозданова и се аргументира, че: „Това се доказва и с факта, че ГЕРБ не отидоха в Страсбург да гласуват в позицията на ПАСЕ, която обявява руския режим за терористичен и осъжда референдумите, които прави Путин, но предложиха да поканят президентът на Украйна да държи реч на откриването на 48-то НС. Това са противоречия, които няма как да бъдат пропуснати от хора, които се интересуват“.

Джема Грозданова изрази лична позиция, че ако зависи от нея би казала „Да“ за изгонването на Митрофанова от България.

„И европейските сили, и американските трябва да държат поне един отворен канал за комуникация към Путин и именно това е Франция, това става ясно от обмисления отговор на Макрон. Евроатлантическата линия знае, защо Макрон е казал точно това“.

Грозданова посочи, че европейските политически лидери прехвърлиха отговорността върху чиновниците в Брюксел относно корупцията и това, което е правил Борисов.

В България комуникацията на политиците е на твърде личностно ниво и това трябва да се промени, категорична е Джема Грозданова. „Необходимо е време, за да се мине през едно пречистване“.

„Процедурните правила, които утре ще приемат в пленарна зала, точно как ще се избере председател ще имат значение, затова по какъв начин ще се гласува. Дали с един глас разлика, дали със 121 депутати или с обикновено мнозинство – това не се знае как ще стане утре“.

Тя каза, че не е оптимист нито за законите, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, нито с бюджета. „За мен е нонсенс да се гласува бюджет на служебен кабинет. От там ще следват много актуализации“.

Джема Грозданова прогнозира, че скоро отново ще има предсрочни избори и няма да има правителство сега.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *