Предсрочен вот би вкарал същите 6 партии и в следващия парламент. Това показва национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“. Социолозите уточняват, че изследването е направено в края на юли и не отчита влиянието на номинацията на Пламен Николов и списъка с номинираните министри.

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, но с минимална преднина пред „Има такъв народ“ – с 0,8% води партията на Борисов пред тази на Слави Трифонов.

На изборите на 11 юли „Има такъв народ“ получи 24,08% и така излезе като първа сила пред ГЕРБ-СДС с вот 23,51%. Разликата беше 0,57%, но социологическите проучвания не отчитат вот в чужбина.

В битка за третото място остават БСП и „Демократична България“ съответно с 14,5% и 14,1%. На 11 юли червената партия получи 13,39%, а „Демократична България“ – 12,64%, данните на „Тренд“ показват че Христо Иванов и Атанас Атанасов продължават да трупат доверие.

ДПС остава с малко над 10%.

И в следващ парламент отново формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ би влязла с 4,4%. На последните избори формацията събра 5,01% от вота, като сега отбелязва лек спад спрямо последните данни.

Снимка 542083

Източник: news.bg

Макар и под бариерата, но твърдо изпреварвайки бившите коалиционни партньори на Бойко Борисов остава „Възраждане“ с 2,9%. Едва с процент след тях се нарежда ВМРО/Българските патриоти с 1,9% и „Българско лято“ с 1,1%.

51% смятат, че вотът на 11 юли е бил честен, на обратното мнение са едва 15%. Очевидно машинното гласуване повишава доверието към изборния процес, а и преобладаващото мнение е, че то трябва да остане – 57%, срещу едва 12%, според които гласуването с хартиена бюлетина трябва да се върне.

Снимка 542081

Източник: news.bg

Само 8% са декларирали, че са се затруднили с машинното гласуване, това са преобладаващо възрастни хора. Във възрастовата група 70+ малко над една четвърт споделят за затруднения.

Подкрепата за работата на служебния кабинет постепенно расте. През юли 40% я оценяват положително, а 42% – отрицателно.

В последните няколко месеца няма съществена промяна в дела положителни оценки за работата на президента, но намаляват отрицателните. През юли позитивните оценки за Румен Радев са 50%, а негативните 32%.

Снимка 542082

Изт