Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, които отново излъчиха за премиер акад. Николай Денков, а те от своя страна върнаха веднага папката… празна.

„Връщам мандата неизпълнен“, каза веднага Николай Денков, като отбеляза пред държавния глава, че явно в това Народно събрание няма подкрепа за реформите и припомни накратко както споразумението от преди 9 месеца, така и хода на преговорите от последните седмици – преговорният процес е бил провеждан проформа от ГЕРБ с ясното съзнание, че се задават предсрочни избори.

„Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултат от тяхното желание. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим“, каза Денков. А изборът по думите му е: Постна пица или европейски път за България.

Кой и какви щети обаче е нанесъл на българската държава – такъв наратив се наложи от президента Радев, който не пропусна да упрекне ПП/ДБ за промените в Конституцията.

Радев упрекна ПП-ДБ, че са оставили президентската институция с вързани ръце, относно избора на кандидат за служебен премиер. „И не се изненадвайте, ако дойде политически служебен кабинет, който може и да не бъде във ваша полза.“

Припомняме, че държавният глава Румен Радев повтори предупреждението си към „Продължаваме промяната“ по време на консултациите за съставяне на правителство в рамките 48-мо Народно събрание и при откриването на 47-то НС, когато те бяха първа полиическа сила – че статуквото ще потърси политически реванш.

Вие до последния момент проведохте усилия България да има редовно правителство, обърна се държавният глава към Николай Денков. Свикнахме всяко решение да е предпоследно, по думите му. Ще върна мандата неизпълнен, обяви премиерът.

В НС нямало подкрепа да се изпълни управленската програма и реформа.

Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори, убеден е Денков. Преговорният процес бил проформа от страна на ГЕРБ с ясното съзнание, че страната трябвало да се изпрати на избори. Имало редица индикации, че преговорите не се водят по същество. Българските граждани ще трябва да решат на къде ще вървим, смята Денков.

Изборът е дали да се върнем назад, където рекетът е нормална практика, а постната е пица основен начин за обсъждане на доходите на българите или ще вървим напред. Румен Радев взе думата отново и посочи, че е важно в какви условия българските граждани ще решават как ще продължим напред.

Президентът не си спести критиките за промените в Конституцията.

Според него заместник-омбудсманът, който тази сутрин подаде оставка, е бил единственият кандидат от „домовата книга“, за който няма несъвместимост и е била равно отдалечена от политическите партиите. Защо изведнъж тя е подала оставка, оказан ли е натиск, попита Радев, макар и да подчерта, че е очаквал именно тези въпроси да бъдат зададени от ПП-ДБ в пленарна зала.

Той предупреди ПП-ДБ, че ще получат политически служебен кабинет, който няма да е в тяхна полза.

Кирил Петков отправи молба към държавния глава изборите да са 2 в 1, за да се спестят средства на данъкоплатците. Не стига, че държавата отива в хаос, но нека и българският народ да не плаща 100 милиона лева, настоя съпредседателят на ПП-ДБ.

Разбирам вашите притеснения, отговори му президентът и припомни, че е молил да не се приемат необмислени изменения в Основния закон. Много е късно за такава молба, отговори му Румен Радев. Той увери, че ще положи всички усилия страната да не изпадне в конституционна криза. Така, както сте написали, така ще изпълнявам, изтъкна държавният глава.

Съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както досега, каза още Радев. Кирил Петков не се даде и се похвали с успехите в Конституцията, която вече не позволявала да има Нотариуса, джуджета, елфи и всякакви приказни герои, както се изрази той. Нямам намерение да влизам в гората на приказките, отговори му президентът и изтъкна, че промените в Конституцията ще доведат до кризи, като едната щяла да се разгърне в следващите дни.

Кирил Петков прогнозира поредица от избори.