руен 19(1)

Членове на несебърско сдружение на „Масленица “ в Руен

Село Руен е център на община, в която влизат 42 села. В селото живеят около три хиляди души. Българските граждани от турски етнос са 85%, роми 8% и от български етнос 7%. Трябва да се отбележи, че руски граждани, за разлика от много общини в България, не живеят тук.

В Руен има средно училище, което носи името на писателя Елин Пелин – наричан певеца на българското село. В училището се обучават през учебната 2023 – 2024 г. 802 ученика. С тях работят 60 души педагогически персонал, в това число 54 учители, един директор с трима заместници, психолог и педагогически съветник.

Заслужава да се отбележи, че преподавателите по руски език са трима – Татяна Чорбаджийска, Гюлсум Илиаз и Венелина Георгиева. Освен руския език, децата изучават и руската култура и традиции. За целта са създали в училището Руски клуб.

На 12 март, под ръководството на трите преподавателки, те пресъздават в училището традиционния за руснаци, украинци и беларуси празник Масленица, олицетворяващ изпращането на зимата и посрещането на пролетта.

Разбирайки от социалните мрежи за тази проява, членовете на Сдружение „С Русия за вяра, единение и култура – Несебър“ потърсиха по-подробна информация от директора на СУ „Елин Пелин“ г-жа Таня Петрова. Тя беше изключително любезна да разкаже за дейността на техния Руския клуб и да покани членовете на Сдружението в училището.

руен 18(1)На 25 март около 40 души посетиха СУ „Елин Пелин“. Групата беше посрещната от г-жа Таня Петрова, нейните заместници и трите преподавателки по руски език. На училищната сцена, пред погледа на българските и руски гости, 48 момичета и 15 момчета, облечени в руски национални носии, разиграха като истински професионалисти  спектакъла „Масленица“.

Учениците рецитираха и пееха на руски език, играеха с темперамент пред изумената публика. Огромна беше изненадата на гостите, разбирайки, че всичко това не е режисирано, подготвено и изпълнено от професионалисти, а от учителите и децата.

В края на спектакъла директор Таня Петрова благодари на гостите за това, че са приели поканата и са оценили направеното с талант и любов представление от учениците.

руен 20(1)От своя страна председателят на Управителния съвет на Сдружението подари на училищната библиотека над 30 броя художествена литература на руски език, предоставени за целта от членове на Сдружението.

На трите учителки и на директора на  училището бяха връчени грамоти за активната им работа в популяризирането на руския език и култура сред младото поколение. За участници имаше, освен благодарности, и кутии с бонбони и сладки.

Срещата приключи след като и учениците и гостите, под диригенството на Людмила Лебед,  изпяха заедно няколко руски песни.

Връщайки се обратно за Несебър в автобуса коментариите бяха изпълнени с почуда и възхищение от видяното, от това, че децата на България се стремят да опознаят света, да се докоснат до културата на славянските народи, до техните традиции.

Христо Николов
Председател на УС на
Сдружение С Русия за вяра, единение и култура-Несебър

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *