1ddf940735d4fc144384022d888c91cb

Румен Радев: Правителство в рамките на този парламент е малко вероятно

 Агенция „Фокус“

Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Правителство в рамките на този парламент е малко вероятно. Това каза новоизбраният президент Румен Радев пред БНР. Той заяви, че е твърд привърженик на мажоритарната система, но тя крие редица рискове, а по начина, по който в момента се предлага, може да взриви политическия модел в страната и да изкриви в значителна степен вота на избирателите. Затова, според новоизбрания държавен глава мажоритарната система трябва да бъде въведена в България разумно. „Трябва да ползваме наистина добри практики.
Мисля, че немската избирателна система е добра практика – тя е смесена. Според мен, трябва да има някакъв пропорционален вот в нашата избирателна система, а що се отнася до парламента – дали може или не може в момента да изкове този нов закон, да въведе един нов Избирателен кодекс, проблемът не е само в Избирателния кодекс. Големият проблем ще дойде в районирането на страната“, коментира Радев. Той посочи, че районирането може да е лесно от математическа гледна точка, но приемането му от Народното събрание няма да е лесно. По думите му шансът да бъде съставен кабинет в рамките на този парламент, не е голям, заради отказа на ГЕРБ и на БСП да съставят правителство.
Радев изтъкна, че страната се намира в нова политическа ситуация. „Тя се дължи не толкова на резултатите от тези избори, а най-вече и на странното решение на премиера Борисов да подаде оставка – може би, поради смесване на президентската институция с едни чисто парламентарни избори, може би, като плод на лични емоции. Факт е обаче, че трябва да се търси решение на тази ситуация, на която сме свидетели в момента. Има два възможни изхода. Единият е изчерпване на всички възможни консултации и връчване на мандат и намиране на решение за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.
След като обаче големите играчи -ГЕРБ и БСП явно демонстрираха, че ще откажат, шансът е в по-малките партии“, посочи Румен Радев. Той заяви още, че не желае да прибързва да прави прогнози, но посочи, че би било много трудно съставяне на правителство на малцинството и, ако това не стане, следват предсрочни избори. „В момента президентската институция е тази, която гарантира сигурност и тази сигурност се дължи на принципната позиция на президента Плевнелиев, който изхожда в своите действия строго от Конституцията“, подчерта още Радев. „В този ход на мисли, изхождайки от Конституцията, изрично негово е правото и задължението да състави служебен кабинет. И мисля, че размиването на отговорностите не е най-доброто решение“, допълни той.
Румен Радев беше категоричен, че като държавен глава няма да дели българските граждани на леви и десни и не приема определенията, които са му били давани от някои медии, че е кандидат на Москва. Той изтъкна, че трябва да се търси намаляване на напрежението с Русия, тъй като растящите заплахи в геополитически план – от тероризъм и ислямски фундаментализъм, могат да бъдат решени само при взаимодействие с нея. „България е лоялен, пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Това обаче не означава, че не трябва да търсим по-голямо доверие и повишаване на диалога с Русия, намаляване на напрежението с Русия. Мисля, че обстоятелствата ще ни принудят да потърсим разбирателството“, каза още Румен Радев.
Print Friendly

Автор: Агенция "Фокус"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *