0ba9899377d562894a7e1cee38299ba8

Новият прокурорски удар срещу Ненчев

Новият прокурорски удар срещу Ненчев: Уредил поръчка за „военните“ шивачки

Военният министър обвини Цацаров, че изпълнява поръчка срещу него, и се обяви за радикална съдебна реформа

Снимка: БГНЕС

Софийската военна прокуратура повдигна в петък ново обвинение срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев за престъпление по служба заради поръчка за купуване на армейски униформи, която се точи още отпреди две години.

Според обвинението действията на Ненчев и тогавашния шеф на дирекция „Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов са докарали загуби на министерството за близо 260 000 лева.

След като получи обвинението си, Ненчев го обясни с това, че с действията си като министър е засегнал нечии икономически интереси, и обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че изпълнява поръчката срещу него.
Министърът на отбраната в оставка се обяви за радикална реформа в прокуратурата и обясни, че в оставащите му дни като депутат ще работи за това.
Това е второ обвинение за Ненчев само в последните три дни, след като прокуратурата го обвини в престъпление по служба заради това, че е отказал на руснаците да ремонтират старите съветски изтребители МиГ 29.
Новото обвинение срещу Ненчев е случай отпреди близо две години, който е публично известен и в него има различни нюанси.

Малко след като стъпи в длъжност като министър, Ненчев трябваше да тушира недоволството на шивачките във ведомствената фирма „Интендантско обслужване“, които обявиха гражданско неподчинение и блокираха пътища, тъй като са останали без работа.

Конкретната причина бе, че поръчка за доставката на униформи за близо 4 млн. лева е била спечелена от частна фирма, а „Интендантско обслужване“ въобще не е била допусната до конкурса.

Тогава Ненчев отиде при шивачките в Калофер и публично обеща да направи всичко възможно под една или друга форма въпросната поръчка, която е започната по времето на служебния министър Велизар Шаламанов, да бъде анулирана.

Ненчев взел договор от частна фирма, а след това я „компенсирал“ като подизпълнител

Сега от прокуратурата разясняват, че Ненчев в качеството си на подбудител е склонил шефа на дирекция „Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов, да не сключва договор с класираната от комисията на първо място фирма „Лортън“ ЕООД.

Заради това Цанов не изпълнил задълженията си и не издал решение за обявяване на класирането на участниците.

Така вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество – ведомственото държавно предприятие „Интендантско обслужване” ЕАД.

Случаят обаче не свършва тук.

Според прокуратурата след това върху управителя на „Интендантско обслужване“ ЕАД пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън“ЕООД, по силата на който това дружество да бъде определено като подизпълнител на държавната фирма.

Прокуратурата твърди, че са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773.78 лева заради разликата в ценовите предложения на „Лортън“ ЕООД и „Интендантско обслужване” ЕАД .

На Николай Ненчев му е наложена най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Кой е Венислав Цанов?

Замесеният в случая Венислав Цанов не е случаен човек. Той бе смятан за сивия кардинал в министерството в началото на управлението на Ненчев. Военният министър дори реши да му увеличи правомощията, като сля две дирекции – „Отбранителна аквизиция“ и „Инфраструктура на отбраната“ и назначи Цанов за техен шеф.
Заради интерес на прокуратурата към обществените поръчки на МО обаче Ненчев свали доверието си от него и и по негово искане висшият чиновник излезе в отпуск.
Цанов е замесен и в първото обвинение срещу Ненчев. Прокуратурата твърди, че той е подписал договори с руснаците за ремонт на изтребители МиГ 29, след което Ненчев е наредил те да не влязат в действие.
Офанзивата на прокуратурата 
Още преди два дни новото обвинение бе „подгрято“ от бившия директор на дружеството в Калофер Ганчо Караджов, който разказа пред „Труд“: „натискът да подпиша договор за подизпълнител с „Лортън“ за 1.2 млн. лв. с ДДС беше невероятен“.
Ненчев бе разпитан по този случай още през април. Тогава той обясни, че бил само свидетел, тъй като случаят бил още отпреди той да стане министър. Но отбеляза, че в миналото търгове за униформи се печелили oт фирми без машини и работници, които впоследствие са възлагали работата на „Интендантско обслужване“.
В рамките на офанзивата на прокуратурата срещу министри в оставка вече бяха обвинени Петък Москов и заместникът му Адам Персенски заради размяната на ваксини с Турция.
По случая държавното обвинение привика за обяснения и всички останали министри, подписали решението на правителството.
Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *