Парламентарната група на ПП/ДБ реагира на обвиненията, че заместник-министър на електронното управление е откраднал кодовете на машините за гласуване. На пресконференция на столичната улица „Кърниградска“ бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков обяви, че е очаквал предизборни циркове преди местните избори – то не било „Лукойл“, вето на Закона за енергетиката, кодове, машини, 73 стотинки, 1 левче. ГЕРБ може да е трета политическа сила след местните избори и цял ден не им се връзваме на номерата, каза Петков.

Той изтъкна, че ПП/ДБ отстояват реформите и ще се борят за тях. Осъзнаваме, че ние сме стожерите на промяната на България, заяви той, като не отговори на въпрос дали „некоалицията“ ще падне след скандала за кодовете за машините.

Хората вече не могат да бъдат излъгани и никой не може да ги направи на глупаци. Как ще изглежда управлението – ще изглежда по същия начин, но ако виждаме, че принципите се нарушават, няма да бъдем част от това, подчерта Кирил Петков.

Той добави още, че Пеевски нищо не може да промени, защото през микрофони да се дават условия дали да има хартиен вот или не, е PR. Единствените, които могат да решат как да се проведат следващите избори, са ЦИК. ДАНС се използва като маша, за да се вдигне интригата, смята още Петков.

ПП/ДБ не се страхуват да има изцяло хартиен вот, но по-важното е всички хора да излязат да гласуват. Вотът на българите е по-силен от всякакви измами и е време да си вземем градовете обратно, категоричен бе Петков.

Тошко Йорданов иска в неделя да се гласува само с хартия

Тошко Йорданов иска в неделя да се гласува само с хартия

Корнелия Нинова настоява ЦИК да вземе решение

Христо Иванов допълни, че софтуерът така или иначе не отчита изборният резултат и не могат да бъдат използвани като манипулация. Всичко, което се говори, не може да доведе до фалшификация на изборите, сигурен е Иванов. Единственото, което вълнува ПП/ДБ, е изборите да бъдат проведени честно и почтено. Той призова ЦИК и ДАНС да не бъдат оставяни да бъдат въвлечени в манипулацията преди местния вот. Христо Иванов е сигурен, че всички твърдения ще се разпаднат, но това ще се случи след местните избори.

Иванов добави, че ПП/ДБ разбират отговорността, която носят, и знаят, че трябва да има управление. Има смисъл да се плаща цената за управлението, посочи той. Докато властта е възможна, колкото и да е тежка цената, ПП/ДБ ще бъда отговорни и ще носят отговорност. Ако някой смята, че може да атакува управлението без политически отговор, това може да изглежда добре на политическо ниво, но на стратегическо ще понесем много тежки последици, предупреди Христо Иванов.

Той настоя, ако заместник-министърът на електронното управление е извършил нарушения, да си понесе отговорност.

Атанас Атанасов от своя страна призова ЦИК да реши дали да има или да няма машинно гласуване. „Искам да призова хората да не се поддават на костинбродската афера и да гласуват“, призова той.

Атанасов заяви, че ГЕРБ губят изборите в София и други големи общини, като заедно с ДПС измислили фалшивата новина, че се готвят манипулации на местните избори. Всичко тръгва от митична справка от ДАНС, която е подписана от зам.-председателя на ДАНС. През парламентарния контрол след местните избори ще се изясни защо я е подписал зам.-председателят на ДАНС и къде е председателят.

Най-добре е ДАНС да не се занимава с местните избори, настоя Атанасов и призова ЦИК да реши как ще се проведат изборите.

Бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от ПП/ДБ Божидар Божанов заяви, че не може да се говори за манипулации от машините за гласуване. Всичко, което има Министерство на електронното управление бе показано официално на партиите и коалициите. Всякакви твърдения, че нещо е снимано и записвано се разпадат, защото всички партии са имали достъп до всичко това в присъствието на ЦИК. Единственото тайно нещо са паролите, които са написали членовете на ЦИК, които са останали в касата на ЦИК, а всичко друго е явна информация, която не може да повлияе на изборите, коментира Божанов.

Скандалът в момента е равносилен на скандал с твърдения за манипулации на изборите, тъй като чистачката е пуснала прахосмукачка около касата на ЦИК, където се държат паролите за кода на машините.

Министерство на е-управлението: Машините на практика са принтери и не подменят вота

Министерство на е-управлението: Машините на практика са принтери и не подменят вота

Сигурността на машинното гласуване е гарантирана

„Слави Трифонов има един мокър сън – Кирил Петков и Асен Василев да бъдат арестувани. Съжалявам, но това няма да се случи“, заяви още Кирил Петков. Въпросът бе следният – как би отговорил на лидера на „Има такъв народ“, който се надява един ден бившият министър-председателят и сегашният финансов министър да бъдат арестувани.

От своя страна Христо Иванов защити лидерите на „Продължаваме промяната“. Той заяви, че ако срещу ПП/ДБ се твърдят корупционни практики, ще съдействат на службите да се изяснят. Нито един народен представител от ПП/ДБ не е бил на председателския съвет, провел се в Партийния дом заради скандала с кода за машините. Институциите трябва да си свършат работата и най-важното е ЦИК да си свършат работата, за да може да има честни избори. Няма да се търси алиби за лоши резултати, каза още Иванов. “