10599250_509279265872198_6925714719116741988_n

ВЪЗБУДЕНИ МИСЛИ ВЪВ ВРЪЗКА С 56 -ТА ГОДИШНИНА НА ВЕСТНИК “ СЛЪНЧЕВ БРЯГ

19554096_231460064029842_883422801711262950_nNew Imageгоигшишигшиг

 

 

 

Васил Киров

                                       

Древноазиатска мъдрост гласи : „ И най- дългия път  започва  с първата крачка” .Признавам нормалността, тежестта да надделява, за ролята на първия и следващите главни редактори на вестник „Слънчев бряг „. Но тази първа крачка е следствие на много други крачки, които трябва да се знаят и помнят ,и на един  важен факт- на кого беше  орган този вестник.

Още с учредяването на Общинската  организация на БКП –Несебър през 1959 година, тогавашният Първи секретар- Димитър Семерджиев ,води повече от две години борба -Несебърска община да има свой печатан орган.

Обикновено се получаваше  така, че първо  община Поморие получи решение за своя вектник  „ Партизански завет” и след още настояване и община  Несебър получава своя вестник „ Черноморски  глас”  .

На Семерджиев се падна цялата тежест , с всички политически, организационни и финансови проблеми  за реализирането му, за което трябва да му  изразим признателност..Вестникът бе орган на  ГК на БКП, ИК на ГОНС, Обединено ТКЗС „ Девети септември” и ГК на ОФ, ОР на БЗНС.

Основната тежест за финансирането му бе  на ОТКЗС, което осигури и заплатата на редактора. на ИК на ГОНС  и Балкантурист- „Слънчев бряг”.Общинския комитет на БКП  възложи  на своя Втори секретар Васил Киров да организира цялата дейност за нормалното му функциониране. Насочени  от редакцията на в-к „ Черноморски фронт”-Бургас, открихме  Петър Каменски и го поканихме  за редактор на новия несебърски вестник.

Първият на „ първата стъпка” Петър Каменски, се оказва подготвен за това дело и много бързо сам издаде  и първият  брой на 4 юли   1961 година. Като най-дългогодишен ,успешен, отговорен и трудолюбив автор, Каменски извоюва подобаващ авторитет на обичания от читателите несебърски вестник- „ Черноморски глас”.

Местният вестник преживя заедно с възхода си и трудностите ,главно по неговото финансиране, което доведе до краткото му спиране, преименуване на в. „ Слънчев бряг”  и възстановяване с цената на „ плъзгане по ръба на закона” .

По -късно времената се промениха . В условията на „демокрация”, със своите трудности характер и възможности,  вестникът  оцеля и натрупа този почтен 56-тодишен  стаж ,чрез  новият си екип и издател.

4 - 0507 copy 56-та годишнина на вестник „Слънчев бряг прес” дава основание да потвърдим  приносът на всички  негови главни редактори и журналисти,сътрудници ,дописници и читатели. Да отдадем подобаваща почит  и на  новия -стар главен редактор Максим Момчилов, дългогодишния фотограф  Любен Манолов,както и на фирма „Марам”с управител Мара Момчилова-издател на вестника днес.

В същото време е редно да не забравяме и приносът на личностите и факторите,които споменах по-горе-организации и органи-издатели,благодарение на които се роди вестника !

Честита годишнина на обичания Несебърски вестник!

 С пожелания за жизненост  и търпима „ чепатост”- Васил Киров

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *