Спорът за избора на типа изтребител не е технически. Той е политически. Това стана ясно от думите на лидера на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Според нея парламентарната комисия, която да проверява процедурата за избор на нов самолет и изречените приказки целят да омаловажат ролята на президентската институция, Румен Радев да се срине.

Не е нормално да има такава комисия, категорична е лидерът на Левицата. По Конституция парламентът не може да разследва президента. Парламентът винаги може да провери как се разходват средствата за модернизация – в Комисията по отбрана, във Вътрешната комисия, на закрито заседание в зала – винаги може да проверим по легитимните начини, поясни Нинова.

Борисов управлява в режим на премиерство и изведнъж се появява една силна институция. За мен това е опит да бъде принизен президентът, каза Нинова. Тя определи президента Радев като различен от статуквото, чист.

По думите й началото на атаката срещу него е започнала след изказването му в Гърция, където той каза, че иска единен орган за борба с корупцията, който да дисциплинира политическата класа. „Нито Цветанов, нито Борисов обелиха дума за корупция. Даже се съгласиха до 30 юни да изготвим единен план за модернизация“, каза Нинова.

Цветанов е изпълнител на ролята на Борисов, категорична е лидерът на БСП относно разпределението на ролите в ГЕРБ. „Това е обща позиция, добър театър е ходенето на Борисов на крака при Радев. Цветанов да атакува, Борисов да омиротворява. Атаките ще продължат. Всичко е в техни ръце“, каза Нинова.

Тя обяви предварителните планове, които не са изпълнени – до 30 юни трябваше да са взети решения за модернизация на проектите в армията – не успяхме. Спорът е политически, категорична е тя. До 20-ти юни трябваше да има списък за попълване МВР и МО, което не се случи, допълни тя.

Относно скандала в НДК – тя е категорична, че: „за пръв път видяхме, че 2 лобита в ГЕРБ се сбиха и Борисов е между тях. Той сутринта избра едното, вечерта – другото“, каза Нинова. Запитата чии са тези лобита, червената лидерка предположи, че неофициално са на Румяна Бъчварова срещу Лиляна Павлова.

Двете групи в ГЕРБ почнаха да се обвиняват взаимно в корупция, това се лепи върху европредседателството. Няма политики, няма приоритети, в България се карат за едни обществени поръчки и откраднати плочки, каза иронично Нинова.

„Щеше да е хубаво да спорят дали кохезионнната политика или младежката безработица да е приоритет, но те спорят за едни плочки„, повтори с усмивка Нинова.

Запитана дали е имало натиск, тя отговори, че самият досегашен директор на НДК Мирослав Боршош твърди, че е имало опит за натиск.

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Така коментира уволнението си от министър Лиляна Павлова

На финала Нинова настоя да каже за законовите промени, които партията й ще внесе за разглеждане в парламента. Не сме доволни от работата на комисията, която разглежда неизплащането на заплати на работниците, защото тя предлага половинчати неща, каза Нинова.

Какво прави държавата с неизплатените заплати, пита КНСБ

Какво прави държавата с неизплатените заплати, пита КНСБ

Законът е „нефелен“, но държавата мълчи, категорични са синдикатите

Идеите, които те ще внесат, ще ограничат възможността да се прехвърлят фирми, както до сега често се случва те да бъдат давани на клошари, на роми и т.н. При фалит, първо да се заплаща на работниците, изговори идеите соцлидерът. „Фонда за обезщетение на заплати има 240 млн., които стоят, но хората не могат да си получат парите„, обясни ситуацията със забавените средства тя.

От седмица парламентът работи по законопроекти, но не се гледат законопроекти на опозицията. Законът за Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) – е огромен проблем, каза Нинова.

Запитана за изказването на депутата Иво Христов, който определи проблема с неинтеграцията на ромите като „капсул-детонатор“, Нинова отговори, че не бива да разделяме българските граждани на едни и други. Не бива да ги разделяме и по правила – от едните да изискваме – да си плащат данъците, законово да си строят къщите, децата им да ходят на училище, от другите да не изискваме, каза тя.

Държавни пари за частни училища и градини – през 2016-та

Държавни пари за частни училища и градини – през 2016-та

Припомняме, в началото това бе заложено в проекта да стартира

Относно възможността за образование на децата от гетата, лидерът на БСП запита в кое училище да ги водят, защото масово общински държавни училища затварят. След като ГЕРБ прие процент от държавния бюджет бе прехвърлен към частните училища, къде да учат циганите, запита тя, припомняйки спора около Закона за предучилищното и училищно образование и финансирането на частните училища.

Къде ги водиш, по каква програма ги учиш, запита тя конкретните измерения на приетата обща стратегия по темата.

Точният въпрос е – време ли е да премахнем дилигираните бюджети, каза Нинова.

Запитана за думите, изказани от Христов, че циганите са капсул-детонатор, Нинова обясни, че не ползва военна терминология, но от нерешените проблеми в ромската общност зрее конфликт, ако не го решим това може да взриви ситуацията. Военни термини не са ми в езика, каза Нинова.

Запитана дали влияят на служителите на МВР, тя обясни: „Не се опитваме да влияем на полицаите водим разговори, разбираме проблемите им и ги подкрепяме. Не може 5 г. да нямаш униформи, да нямаш елементарни условия“, каза Нинова.

Проблемите там са поставени от години. Колко години управлявате МВР, запита тя ГЕРБ и отговори, че ведомството е в ръцете на ГЕРБ от доста време. „Там, където имаме вина – да си я носим“, отговори на критиките на Борисов тя.

Не разбирам Валентин Радев, който прекъсна диалога с полицаите. Те не разговарят помежду си – има едно високомерно отношение, вие сте глезеници, разкритикува тя позицията на вътрешния министър към протестиращите служители на реда.

Нинова не пропусна да опровергае прякора си „Госпожа Лъжа“. Времето показа истини, които не ми харесаха и за които предупреждавах, обясни тя. Заемът от 200 млн. лева не ми хареса. Когато говорех за двойния стандарт в храните, обясняваха, че БСП иска да ни извади от ЕС. Факт ли е днес това – факт е, каза Нинова относно проверката в няколко европейски държави за двойни стандарт на храните. За съжаление моите „лъжи“ излязоха истина, каза Корнелия Нинова.