С водосвет започна парадът на Българската армия по повод Деня на храбростта. Тази година се навършват 140 години от създаването на армията ни.

На парада участват представителни части и техника от трите вида въоръжени сили и представителна част от Македонската армия от механизиран пехотен батальон с командир подполковник Боро Латкоски.

С вертолет Ми-17 бе открит парадът на Българската армия. Парада води командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.

Пред Паметника на незнайния воин Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод извърши водосвет на осветени бойните знамена. Водосветът се извърши с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. На водосвета присъства и президентът Румен Радев, съобщи БНР.

С около 10% са увеличени заплатите на военните, отчете Каракачанов

С около 10% са увеличени заплатите на военните, отчете Каракачанов

Всички смятаха, че армията е само за паради, призна военният министър

Водосветът се прави за здраве и успехи на армията ни, припомнят от Нова телевизия. Символиката на това тайнство е, че се пречистват греховете, освещава участниците и има целебна сила.
За първи път водосвет на бойните знамена е отслужен по времето на цар Симеон Велики. Това е станало преди битката при река Ахелой през далечната 917 година. До падането на България под турско преди всяка битка, която води българската войска, е извършван водосвет.

Румен Радев: Силата на духа е възкресявала българина и след векове робство

Румен Радев: Силата на духа е възкресявала българина и след векове робство

Благодарност към храбрите, заяви президентът

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България ген. Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът е възстановен през 1993 г.

След освещаването на водата с нея се поръсват осем знамена-светини за Българската армия, които се съхраняват във Военно-историческия музей. Едното е знамето, ушито през 1877 година от Стилияна Параскевова. То е първообразът на националния ни трибагреник.
На водосвета беше и знамето на 1-ви конен полк – то е поръчано в Санкт Петербург и е пример за това, че има страни, в които бойно знаме е различно от националното. В основата на знамето е гербът на червено поле-щит и изправен коронован лъв.

Армията е "на колене", но така са и останалите сфери, обобщи депутат от БСП

Армията е „на колене“, но така са и останалите сфери, обобщи депутат от БСП

В България, дори и да работиш, ти си оставаш беден, обясни Георги Гьоков

На водосвета бяха и знамената на 13-ти пехотен рилски полк, на 15-ти пехотен Ломски полк, на 23-ти пехотен Шипченски полк, на 24-ти пехотен Черноморски полк, на 25 пехотен Драгомански полк и на 30 пехотен Шейновски полк. Знамената са участвали и са били храбро пазени във войните – от Сръбско-българската до Втората световна война.

Снимка 354836

Източник: БГНЕС

На парада участват танковете Т-72, бронетранспортьори, зенитно-ракетния комплекс „Оса“, пускови установки и зенитно-ракетен комплекс C-300.

Бежанската криза ще продължи дълго, прогнозира началникът на отбраната

Бежанската криза ще продължи дълго, прогнозира началникът на отбраната

НАТО не е спонсор, безплатен обяд няма, ясен ген. Андрей Боцев

От Военно-въздушните сили показват вертолетите Ми-17, един от които ще носи националният флаг, както и вертолетите Ми-24 и „Кугър„, военнотранспортния самолет „Спартан“, учебните самолети „Пилатус“ и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

За първи път в Гергьовденския парад участва рота от армията на Македония. Командирът на ротата подполковник Боро Латкоски честити празника на българските представители на въоръжените сили на България.

„В знак на добрите отношения и перспективите пред Македония като бъдещ член НАТО, ние в знак на добра воля, в знак на изпълнение на този договор, който беше подписан между двете правителства, ги поканихме и те откликнаха“, каза Каракачанов пред БНР.

По-късно българският президент Румен Радев и македонският му колега Георге Иванов ще посетят военното гробище в Ново село в Македония. Там ще отдадат почит пред загиналите български войни.

На водосвета присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, народни представители, военни аташета на страните, акредитирани у нас.

Снимка 354837

Източник: БГНЕС

Представителни части на Българската армия дефилираха и в други градове на страната. Във Варна шествие, водено от представителния блок на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ премина по булевард „Княгиня Мария Луиза“ до „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година“. То премина пред сградата на Община Варна, където бе отслужена заупокойна молитва и се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя.

Снимка 354839

Източник: БГНЕС

В Ямбол имаше тържествен военен марш и шествие с икона на Св. Георги Победоносец. В стотици граждни, представителни части на военните формирования от Ямболския гарнизон, патриотични организации и официални лица.

Снимка 354845