Събралите се 3 почивни дни изкараха близо половин милион българи на път. Повече обаче са чуждестранните туристи, които са избрали България като дестинация за почивката си.

По данни на Института за анализ и оценка на туризма за трите почивни дни в българските градове и курорти се очаква да пристигнат повече от един милион чуждестранни туристи.

Леки задръствания има на АМ "Хемус"

Леки задръствания има на АМ „Хемус“

Интензивно е движението и по АМ „Тракия“

От Института за анализ и оценка на туризма предвиждат още, че около 70 000 българи ще посетят съседни държави – Сърбия, Македония и Румъния.
Най-предпочитаното място за почивка в чужбина обаче остава Гърция. Това е и причината днес трафикът по АМ „Струма“ и главен път Е79 да бъде интензивен, предаде БНТ.

Според туроператорите българите предпочитат Гърция по това време, защото преди и в началото на активния летен сезон цените там са по-ниски. Цената за три дни в хотел на all inclusive излизала не повече от 300 лева на човек. Най-предпочитаните дестинации в южната ни съседка били Кавала и остров Тасос.

Туроператорите сочат и че през последните години все повече българи избират да останат в рамките на страната и да почиват на родните курорти. Една от основните причини за това е културният туризъм, който предлага България. Пример – семейните къщи и хотелите в Банско и Добринище били резервирани още преди месец.

България става по-известна дестинация за културен туризъм

България става по-известна дестинация за културен туризъм

Очакват се 22% повече туристи за Великден

Заради засиления трафик към Гърция, по пътя за южната ни съседка ще има засилено полицейско присъствие на пътя, най-вече в Кресненското дефиле. По думите на инспектор Славчо Ангелов от „Пътна полиция“ – Благоевград служителите на МВР ще следят главно за превишена скорост, шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и за неплатени глоби към КАТ.

Пътни полицаи ще бъдат ситуирани и по граничните пунктове с Гърция и Македония. На ГКПП „Кулата“ ще работят достатъчен брой гишета на вход и изход, така че да не се образуват колони от чакащи автомобили и в двете посоки.

Припомняме, вчера, 4 май, от „Пътна полиция“ съобщиха, че във връзка с празниците и очакванията за по-натоварен трафик, през всички почивни дни пътни полицаи ще следят за спазването на правилата за движение по пътищата в страната.

"Пътна полиция" апелира да караме внимателно през почивните дни

„Пътна полиция“ апелира да караме внимателно през почивните дни

Катаджиите дебнат за водачи и пътници с неплатени глоби

Припомняме и че от началото на настоящата седмица на територията на страната се осъществява акция на „Пътна полиция“ за установяването на водачи и пътници, които не са платили глобите си към администрацията на КАТ за извършени от тях нарушения на пътя. Акцията ще продължи до 6 май.

Ако пътните полицаи констатират, че даден водач шофира без да е заплатил глобите си, униформените взимат книжката на шофьора на място. Свидетелствата на неизрядните водачи ще бъдат връщани, след като се издължат.

Шофьори недоволстват - има пропуски в системата на КАТ за глобите

Шофьори недоволстват – има пропуски в системата на КАТ за глобите

Плащаш глобата и ти взимат книжката