18(28)

В Слънчев бряг преди 59 години, минало незабравимо

 

 

  Преди 59 години – на 8 юни 1959 в комплекса е регистриран първият чуждестранен турист – Франтишек Силвестър от чехословашкия град Острава. Летовникът отседнал в хотел „Калина“, а името му останало завинаги записано в летописната книга на курорта.

1959Това се случва малко преди 16.00 ч., минути след аварийното напускане на стаята в хотел „Калина“ от работници, извършващи довършителни работи до последния момент. За първите туристи било предвидено официално посрещане, но те минали по друг път и пристигнали направо в хотела. Затова и се стигнало до неочакваната ситуация за работнците, които все пак успели да напуснат незабелязано обекта.
ОТКРИВАНЕТО НА ЛЯТО 1959 В СЛЪНЧЕВ БРЯГ НЕ МИНАВА БЕЗ АЙТОСКО УЧАСТИЕ                                                                                                                                                              Днес малко или повече е позaбравено,но официалното откриване на първия туристически сезон за кк „Слънчев бряг” през 1959 г. не е минало без айтоско участие. На 12 юни е планирано официалното откриване на сезон 1959 в кк „Слънчев бряг”-Несебър.За него са разпратени покани за гости от близо и далеч.До официалните институции в Община Айтос покана няма.

Но официалното откриване на първия сезон  не минава без айтоско участие,както пише на 9 юни 1959  “Черноморски фронт” в статия със заглавие: „Вчера „Слънчев бряг” посрещна първите летовници” изрично се отбелязва,че на другарската вечеря присъстват и гости от Айтос,а в художествената програма по случай откриването на сезона участва и битовата тракийска група към народно читалище „Васил Левски 1869”.

За да се публикува черно на бяло тя е била предадена по телефона на 8 юни, вероятно късно вечерта.Подписана е от Тодор Георгиев,който е спец.кореспондент на вестника. Към статията има и фотоилюстрация,чиито автор е Иван Ковачев. Най-вероятно обаче става въпрос за архивна снимка,направена в хода на строителството на хотела.Снимката не е озаглавена,но тя е на хотел „Калина”,в който в действителност е записан първият турист на тк „Слънчев бряг” Вашек Силвестър от Чехословакия заедно с други курортисти от ЧССР. Тогава рязане на ленти по случай на …… не е имало.Но вместо популярният днес коктейл по случай….,се е състояла другарска среща.

Публикувано в „Черноморски фронт”,бр.2819/9 юни 1959 г.

zs13 ВЧЕРА „СЛЪНЧЕВ БРЯГ” ПОСРЕЩНА ПЪРВИТЕ ЛЕТОВНИЦИ                                    

  „Слънчев бряг”,8 юни/по телефона/

Най-после дойде денят,който строителите на „Слънчев бряг” очакваха с трепет и вълнение.Много сили хвърлиха те,докато се роди този красавец на родното Черноморие.В него зидарите от бригадите на Георги Мавродиев от Поморие,на Ангел Къртов от Бургас,на Коста Рачев и др. вградиха своето майсторство.А колко умение и старание вложиха мазачът Христо Въльоков от Габрово, фаянсаджиите Димо Грозев и Манол Арсов?Колко безсънни нощи прекараха те през тези месеци на напрегната работа техническите ръководители на строежа: Стефан Ганчев, Венцислав Николов, Чоролеев и още: стотици зидари,мозайкаджии, електротехници,строители? За по-малко от година тук израсна модерен курортен комплекс.И когато днес след  обед пристигна първата група от 364 летовници от братска Чехословакия,когато всички радостно възкликнаха от хубавата гледка родена,родена от ръцете на строителите,може би това бе най-голямата награда за тях.Техният самоотвержен труд не бе отишъл напразно. В уютните и кокетни вили и хотели курортистите намериха всичко необходимо за една пълноценна почивка-комфортна вътрешна уредба и удобства. Макар и изморени от продължителното пътуване летовниците се впуснаха да разглеждат комплекса и останаха възхитени от оригиналните сгради,красивата природа,от златистите дюни и необгледната морска шир.

Някои по-нетърпеливи набързо се озоваха на плажа и се гмурнаха във водата. Вечерта в ресторант „Нептун” се състоя другарска среща на която присъстваха много гости от Бургас,Айтос,Поморие,Несебър и др.Между тях бяха секретарите на Окръжния комитет на БКП др. Георги Томов и др.Иван Захариев,секретарят на Градския комитет на БКП и член на бюрото на Окръжния комитет на БКП др.Нончо Киров,заместник-председателят на Окръжния народен съвет др.Георги Коточев, председателят  на Окръжния комитет на Отечествения фронт др.Тодор  Киров и др.

След вечерята самодейни колективи от Бургас и Айтос изнесоха художествена програма.Представиха се хоровият състав при фабрика „Сталин”-Бургас,битовата тракийска група при народно читалище „Васил Левски –Айтос,естрадният състав на самодейния колектив „Атанас Манчев”-Бургас и индивидуални изпълнители на народни песни.

Чешките летовници с интерес изслушаха песните и наградиха с бурни ръкопляскания изпълнителите.Участничките в хоровия състав при фабрика „Сталин” поднесоха на курортистите букети с цветя и ги поздравиха по случай пристигането им на „Слънчев бряг” След една седмица ще пристигне група от 200 летовници от Германската демократична република.Едновременно с довършването на северната част на комплекса тук ще продължат да пристигат летовници от Чехословакия,ГДР,Унгария,Полша,Австрия и др. страни.

                                       Тодор Георгиев/Спец.кореспондент на „Черноморски фронт”/ 

   6(386) Още един бисер от огърлицата на нашето Черноморие започна да блести. „Слънчев бряг“ е един от нашите най-добри морски курорти.Сред сенчестите алеи,под палещите лъчи на слънцето и в морската вода-навсякъде се чува реч на хора от различни страни.Строителството започна през есента на миналата година. Стотици ентусиазирани младежи и опитни майстори от различни краища на родината дойдоха на “Слънчев бряг».И ето те сега поднасят на „Балкантурист“ в завършен вид красивите хижи и хотели с 655 легла,от които вече са заети 364 от първите туристи.                                                                                                                                    Това съобщава преди 59 години органът на ЦК на БКП вестник „Работническо дело“ в  бр.160 от 9 юни 1959.Не се съобщават други подробности за официалното посрещане на първия турист в първия сезон на новопостроения курортен комплекс «Слънчев бряг».Те /подробностите/ могат да се открият на страниците на тогавашния вестник «Черноморски глас»,излизащ в Несебър.На него се позовава и един от историографите на «Слънчев бряг» инж.Симеон Мицов, вече покойник:                                                                                    

IMG_1896  «На 8 юни преуморените строители все още завиваха последните кранове в баните и окачваха осветителните тела в хотел «Калина» под окото на главния архитект на комплекса Кольо Николов.

 

 

 

 

Анастас КаролевДиректорът Анастас Каролев на няколко пъти ходи до ресторант «Нептун»,за да звъни във Варна за кацането на първите туристи от Прага на летището. Малко преди 16 часа всички служители на хотела с униформи заедно и директора и други 30-тина служители излизат заедно с група девойки в народни носии  на стотина метра пред хотела за да пресрещнат по-отпред пристигащите туристи.                                                                               

  Двата автобуса с туристи обаче минават по друг път и заобикалят посрещачите.В хотела ги посреща управителката Василка Фиданова.Екскурзоводът й остава паспортите и списъка на туристите. Администраторката попълва първата адресна карта за настаняване на турист № 1.Той е Ваишек Силвестър от град Острава-Чехословакия».

В началото на историята си в курорта, а и по цялото Южно Черноморие, са били съсредоточени малко повече от 20 хиляди ваканционни легла.От 1989 година насам базата на Слънчев бряг е нарастнала поне десеторно, а по целия южен бряг хотелите, ваканционните апартаменти и различни средства за подслон, предлагат половин милион легла.
Историята сочи, че заедно с изграждането на комплекса започва и проектирането на лесопарка. За да стане той реалност са били пренесени 550 000 куб.м плодородна пръст и засадени стотици хиляди дървета, храсти и цветя..

3(2748)Интересно, но не много известно за „Слънчев бряг” е, че:
*С Постановление №120/30 юни 1958 на Министерския съвет на НРБ се постановява изграждането на курорта “Слънчев бряг”.
*Проектирането на комплекса започва още през 1957 год., когато работен колектив, оглавяван от арх. Кольо Николов разработва проектите и схемите за хотелите и ресторантите. Проектантският колектив е сформиран от млади и неизвестни, но талантливи и амбициозни специалисти. Проектира се на самите обекти. Завинаги свързват имената си със Слънчев бряг архитектите: Лили Стойчева, Александър Овчаров, Иван Касъров, Христо Коев, Сабина Кутева, Д.Салабашев, П.Соколовски, инженерите: Людмил Антов и С.Ковачев.
*Плажната ивица на курорта е с дължина над 8 км. и ширина от 30 до 60 м.
IMG_1893 Никола Топалов*Първата копка е направена на обект №4,превърнал се по-късно в стол “Оазис”. Скромно и без тържества на 1 септември 1958 на нея присъстват инженерите Димо Нойков и Благой Стефанов, техническите ръководители: Жеко Бенчев, Стефан Кесаровски, Атанас Кожухаров и трима работници – Никола Топалов /на снимката/и Иларион Петков от Несебър и Петър Голев от Равда.

*Заедно с изграждането на комплекса започва и проектирането на лесопарка. Негови проектанти са инженерите: Борис Георгиев,Валентина Атанасова, Венцислав Кожухаров и Йорданка Величкова. Първите залесявания се ръководят от инженерите: Л.Димов, Г.Николов, Петков, Пеев и надзирателите: Чупов,Харизанов и Биволаров.
*При залесяването на лесопарк “Слънчев бряг” на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб.м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни едроразмерни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви, като инвестиците надхвърлят 150 000 000 лв.
*Първият ресторант “Нептун” е открит на 1 юни 1959,а негов управител е Никола Червенков.
*От 1 септември 1958 до юли 1959 г. в “Слънчев бряг” се пускат в експлоатация първите 30 хотела и 4 хижи с 2 655 легла,5 ресторанта с 4 102 стола,а преминалите туристи са 18 099.
*През 1959 в края на сезона броят на чуждестранните туристи е възлизал на 14 022, от които само 128 са били от несоциалистически страни.
*Първият директор на туристическото предприятие “Слънчев бряг” е Анастас Каролев. Само той от ръководителите владее чужди езици-руски,френски и немски.
*Най-предпочитан алкохол за първите туристи е конякът “Плиска”,от цигарите-кутията “Слънце”,от плодовете-ягоди и праскови,от зеленчуците-доматите и краставиците.
*Най-високият хотел до старта на приватизацията на комплекса е и си остава “Кубан”. Най-големият хотелски комплекс е бил “Континентал” – 1580 легла, а най-малкият “Акация”-20 легла.
*Първото издание на фестивала “Златният Орфей” се е състояло в Бар-Вариете на 1 август 1965 под мотото “Песни за Българското Черноморие”. Музикалният фести вал придобива името “Златният Орфей” за второто си издание и остава с това наи менование до прекратяването на музикалната проява.
*Петмилионният турист 17-годишният Владимир Владимирович от Омск, СССР е регистриран на 15 юни 1981.
*На 9 юни 1985 към кк”Слънчев бряг” се открива ваканционно селище “Елените”. Лентата на новия обект в който има 240 дву и три етажни вилни къщи е прерязана от зам.председателя на Министерския съвет Андрей Луканов.Първи управител на селището е Марин Гърненков.
*Според официалната статистика през периода 1959-1988 в Слънчев бряг са по чивали 7 699 100 души, от които 5 162 600 чуждестранни туристи и 2 536 590 български граждани.
*През 1989, когато се чества 30 годишнината на комплекса, той разполага със 108 хотела с над 27 000 легла и над 130 ресторанта, атракционни и битови заведения, но щни клубове, барове и дискотеки, кафе-сладкарници и аперитиви.
*В края на м.септември 1989 броят на почивалите в Слънчев бряг надхвърля 9 147 000 души.
*Първото седалище на Българското движение “Син флаг” е в Слънчев бряг. Националната учредителна конференция е в Бар-Вариете на 25 юни 1993,а инж. Симеон Мицов става първият председател на управителния съвет на БД”Син флаг”.
*Слънчев бряг е първият български курорт, удостоен с екоприза “Син флаг”.
Пилотният флаг е издигнат с ритуал на плажа пред хотел ”Европа” на 4 юли 1995 в 11 ч. 59 мин.25 сек.
*”Слънчев бряг” ЕАД е еднолично акционерно дружество със 100 % държавна собственост до 14 март 1994, когато е обявено за приватизация от Агенцията по приватизация.
*Въз основа на разпореждане №134/21.04.1992 на Министерския съвет, решение №19/16.02.1993 на председателя на Комитета по туризъм при МС и заповед №237/30.09.1996 на председателя на КТ при МС на 7 окт.1996 дружеството е вписано в търговския регистър като “Слънчев бряг” ЕАД.
*На 16 юли 1997 след продажба от държавата на 25 % от капитала на дружеството чрез първата вълна на масовата приватизация, наименованието на емитента е променено в “Слънчев бряг” АД.
*На 15 юли 1998 дружеството е регистрирано като публично в регистъра на публичните дружества към Държавната комисия по ценни книжа с решение от Протокол №45.
*На 8 юни 1999 пребиваващите туристи в Слънчев бряг са 4 713 от 22 националности. С тях броят на туристите от 8 юни 1959 пребивавали в комплекса според официалната статистика достига 9 338 220.

4(1274)Кои са били първите, положили основите в „Слънчев бряг”:
първия архитект – арх.Никола Николов
първия строителен директор – Яни Гюров
първия технически ръководител – Стефан Кесаровски
първите дюлгери-бригадири – Коста Рачев от Добромирка, Габровско, Дочо и Никола Косеви от с. Гостиница, Севлиевско, Кръстьо Викев от Градец, Видинско
първия ресторант – „Нептун”, открит на 1 юни 1959 г.
първия хотел – „Калина”, открит на 1 юни 1959 г.
първия директор – Анастас Каролев
първия главен счетоводител – Михаил Бенин
първия турист – Франтишек Силвестър от Чехия

                                                                                             

 Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *