Днес властите на София преминаха към практическа реализация на отдавна кроените срамни планове за демонтиране на Паметника на Съветската армия. Това се казва в коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за демонтажа на монумента, публикуван в страницата на Посолството на Руската федерация в България във „Фейсбук“.

„Величествената скулптурна композиция, издигната в знак на победата над нацизма, отдавна се е превърнала в заложник на местните политически игри и личните амбиции на отделни представители на управляващия елит. С лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът буквално се изпраща на бунището на историята“, изтъква Захарова.

Тя подчертва, че варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка. Мария Захарова посочва още, че действията ма страната ни изглеждат особено цинични на фона на галопиращ растеж на неонацистките настроения в Европ, деградиация по отношение на спазването на човешките права и чудовищна фалшификация на историята.

Борисов тълкува позицията на Австрия за Шенген: Трябва да върнем времето преди "промяната"

Борисов тълкува позицията на Австрия за Шенген: Трябва да върнем времето преди „промяната“

Той припомни, че страната ни е имала нулева миграция

Според нея България отдавна върви по пътя на реабилитация на нацизма, без да го забелязва. Захарова допълва, че крайнодесни организации, които открито насърчават расовата омраза и нетолерантност, излизат извън контрол. „Въпреки забраните в София се провеждат шествия в чест на нацисткия колаборационист български генерал Х. Луков“, отбелязва тя. По думите на говорителя на руското външно министерство у нас на държавно ниво се насърчава агресивна русофобия, която по същество не се различавала от расизма. Тя заявява, че настойчивите предложения на Русия за консултации относно по-нататъшната съдба на паметника, предвидени в член 14 от двустранния Договор за приятелство и сътрудничество, били пренебрегнати от страната ни „без никаква свенливост“.

Смятаме разрушаването на паметника на общото ни минало за поредна враждебна стъпка на официална София, утежняваща и без това патовата ситуация в двустранните отношения. България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение“, изтъква Захарова.

Социалисти: Паметникът на Съветската армия не е опасен, опасно е отношението ви към историята

Социалисти: Паметникът на Съветската армия не е опасен, опасно е отношението ви към историята

Това заявиха от БСП – „Средец“