ea365aa7464974ecf1ed568473009e8b(3)

Д-р Георги Чалдъков, професор по клетъчна биология-НА ДОБЪР ПЪТ, ЛЕБЕДИ МОИ!

 

Декалог на студента

Драги студенти, моля спазвайте следните десет съвета:

 

  1. В началото е “Kойто сучи, той ще сполучи” – перифраза на “Koйто учи, той ще сполучи”. Любознание, при гърците – Eпистемофилия, при сърбите – Радозналост са едни от най-хубавите и най-полезните думи – прервъщайте ги в действия. Бъдете любознателни и човеколюбиви – знанието и eмпатията правят силата.
  2. Напред! Науката е слънце,/ което във душите грей! (Стоян Михайловски,1882 г.). – не само на 24 май, а непрекъснато, през целия живот (LLP – Lifelong Learning Program, също – Laboratory, Library, Pub).
  • Следвайте дидактичната каскада: от информация към знание, към начин на мислене. Чувствайте знанията като майчиния си език. (Пренесено към образованието по медицина, превръщайте информацията за клетъчните Молекули, Структури и Функции в знания за Болести, Превенция и Терапия – това е творческо пътуване от аудиторията-до-болния (bench-to-bedside, B2B).
  1. Да учиш без да мислиш е безполезно. Да мислиш без да учиш е опасно (Конфуций, 551-479 г. пр. Хр.).
  2. Въображението е по-важно от знанието, защото знанието е ограничено (Алберт Айнщайн).
  3. Когнитивният потенциал е симбиоза на мисли и чувства – превръщайте ги в полезни и красиви действия. Колкото повече плодове ядете от Дървото на Любознанието, толкова по-добри ще сте в професията си.

От: Dr Alessandro Cicerale, Department of Neuroscience, University of Torino, Torino, Italia

  • „Човек е чувстващо същество, което мисли“ (1) – комплекс от IQ (Intelligence Quotient), EQ (Emotional Quotient) и FQ (Friendship Quotient) (2, 3).
  • Изпълнявайте съвета на родителите си: ЗА КАКВО СЪМ ДОШЪЛ ТУК? – Първо да уча, след това да се веселя – обратната хронология е безсмислена. Така, както и да учиш, без да се веселиш.
  1. Здравословен стил на живот, добро образование и упорита работа осигуряват добро качество на живот. Повече плодове и зеленчуци и физическа активност (спорт за здраве), никога тютюнопушене, никога наркотици, никога алкохолизъм!
  2. Развивайте моралните си рефлекси – взаимно се уважавайте и обичайте. Не завиждайте, радвайте се и се учете от умните и морални хора – прощавайте “греховете” им, че са талантливи и съпричастни с радостите и мъките на другите. Създавайте brain-and-heart friend/ship (BHF).

 

Освен това, не злоупотребявайте с толерантността на родителитe и

учителите си, която е базирана на мъдростта на Йордан Радичков: “Един циганин имаше няколко циганчета. Те бяха черни като дявола. Веднъж циганчетата се втурнаха в една локва, почнаха да си играят в нея и станаха по-черни от дявола и по-мръсни от дявола. Излезе старият циганин пред катуна, видя черните и мръсни деца в локвата и възкликна от умиление: “Лебеди мои!”

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков, професор по клетъчна биология*

 

 

 

Departments of Anatomy and Cell Biology and Translational Stem Cell Biology
Research Institute, Medical University, Varna, Bulgaria
E-mail: chaldakov@yahoo.com

  1. Антонио Дамазио, “Грешката на Декарт” (Descartes’ Error: Emotion, Reason, and the Human Brain) и „В търсене на Спиноза” (Looking for Spinoza: Joy, Sorrow, and the Feeling Brain).
  2. Даниел Гоулман, “ЕQ: защо той може да е по-важен от IQ”. След това, Гоулман написа още една книга за EQ – този път Еcological Intelligence.
  3. Георги Чалдъков, Николай Чалдъков. “Човекът: IQ + EQ + FQ. Есета и фотографии”.

 

* Прочетете учебника Principles of Cell Biology (2022) – издание на BioMedES Ltd., Aberdeen, United Kingdom. To purchase and read this textbook, please use the link:
https://www.amazon.de/-/en/George-Chaldakov-ebook/dp/B0BKWHKVWP
Format: Kindle Edition €30. Това ще ви гарантира по-високо, state-of-the-science (SOS) ниво на биомедицински знания от тези, които не са прочели този учебник!

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *