Вместо да се демонтира моделът на ГЕРБ в Столична община и Столичният общински съвет (СОС), се демонтира историческото и културно наследство на България. За нас това е абсолютна червена линия. Трябва да се проведе референдум на местно ниво за запазване Паметника на Съветската армия. За това настоя председателят на БСП-София в градския парламент Иван Таков пред журналисти.

По този повод столичните БСП и „Възраждане“ внасят искане за референдум за това дали МОЧА трябва да остане на мястото, на което се намира в момента. Решението на СОС е нелегитимно, а паметникът е собственост на държавата. Къде е разрешението за строеж, запита Таков. Къде е проектът за реконструкция и реставрация? Къде е планът за безопасност и здраве, продължи да пита той? „Паметникът на Съветската армия струва поне 20 млн. лв. С какво ще бъде заменен? С поредната арт инсталация от AliExpress или с химически тоалетни и цаца ли“, ядоса се Иван Таков.

БСП ще настоява Паметника на Съветската армия да бъде възстановен. Пари ще се съберат, ако трябва и с дарения, смята Таков, който ще настоява тези, които са причинили щетите на МОЧА, да го възстановят.

Таков уточни още, че днес БСП-София трябвало да проведат среща с ПП-ДБ-Спаси София отново за доброто на града и софиянци в разговор по приоритети и политики. Срещата обаче била отменена заради демонтажа на МОЧА. Таков призова да си направят сглобка на местно ниво, а социалистите в СОС щели да са ярка опозиция и гласът за всички софиянци.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че Паметникът на съветската армия ще бъде демонтиран. Действията по демонтажа започнаха на 12 декември. Реакцията дойде и от Русия. Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи действията на властите у нас като варварски. По време на демонтажа на МОЧА пострада и депутатът от БСП Георги Свиленски. Социалистите проведоха среща с премиера Николай Денков по казуса, но не останаха доволни от крайния резултат.

Искрен Митев от ПП/ДБ пък предложи на мястото на МОЧА да бъде сложен паметник на цар Самуил или на хан Аспарух.

Автоматът от ръката на съветския войник падна

Автоматът от ръката на съветския войник падна

Първите две фигури от МОЧА бяха демонтирани днес