462bea30901acbf65d6ce56c404af542_M

Превозвачи настояват автогарите да получават информация за състоянието на пътищата

 

„Нека при затворени пътни отсечки от автогарите не позволяват на автобусите да продължават по направленията, за да не се стига до ситуации с бедстващи пътници”, предлагат от транспортния бранш

„Автогарите в цялата страна да получават  актуална информация за състоянието на транспортната мрежа, а при усложнена  пътна обстановка и за решенията на националния щаб. За това настояват транспортни фирми.

„Най-критични за нас бяха дните 30-ти декември и 6-ти януари. Тогава на сектора в Бургас водачите ни нямаха яснота дали могат да стигнат  до крайната си точка и трябваше последователно да звънят на дежурните първо в Айтос, след това в Карнобат и всички останали общини по направлението”, обяснява управителят на „М-Бус” Румен Христов.

За да се избегнат подобни ситуации той и негови колеги предлагат  автогарите в цялата страна централизирано да получават информация за състоянието на пътната мрежа.  И нещо още по-важно –  при затворени отсечки,  длъжностните лица на автогарите да не пускат автобусите да отпътуват от секторите.

„Ако зная, че пътната отсечка е затворена, предпочитам екипажите на автобусите и пътниците да останат на автогарите, където е  топло и  има условия за престой, а не да се окажат  блокирани в снега без храна и вода”, добавя Христов.

Предложението на превозвачите е Агенция „Пътна инфраструктура”, чрез Областните пътни управления,  да  подава постоянна информация на автогарите и да разпорежда кои трасета могат и не могат да се обслужват. Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което трябва да контролира този процес, разполага с нужния регистър на автогарите в страната.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *