N1 (1)

„Републиканци за България“ се срещнаха с представители на туристическия сектор в Несебър

В навечерието на сезон`21: Туристическа полиция и едногодишна данъчна ваканция за бранша

Недостиг на квалифициран персонал, миграция на подготвените кадри към чуждестранни курорти, липса на визия за развитието на Слънчев бряг като целогодишна дестинация, продължаващият проблем с инфраструктурата на зона „Запад“ и нелоялна конкуренция в сивия сектор, са традиционните вече от години проблеми в бранша.

В навечерието на лято`2021 най-големият ни курортен комплекс е изправен и пред нови предизвикателства – пълната неяснота по отношение на мерките на правителството в условия на пандемия. Неизвестността се явява сериозна „бариера“ за подготовката на хотелиери и ресторантьори за сезона.

Това стана ясно по време на среща на водача на листата на ПП „Републиканци за България“ в Бургас, д-р Виктор Серафимов, областният координатор на партията и втори в листата Ангел Рангелов, кандидатите за депутати Анелия Георгиева и Михаил Михов с представители на туристическия бранш в Несебър.

N2 (1)Те обсъдиха с домакините, сред които и един от доайените на туризма по родното Черноморие – Николай Каръков, решения, залегнали в програмата на партията, сред които въвеждането на едногодишна данъчна ваканция за хотелиери, ресторантьори и туроператори като лечебна мярка в Ковид кризата.

„Очаква ни критична за оцеляването на фирмите от туристическия бранш година. От изключителна важност е България да запази своята конкурентоспособност. Освен данъчно облекчение в този момент е решаващо да осигурим, чрез Държавната банка за развитие, възможност за кредити за рестарт на засегнатите в бизнеса, с гарант държавата и облекчени условия“, каза д-р Виктор Серафимов.

Той коментира с участниците в срещата и възможностите за създаване на единни протоколи за безопасност в туризма на национално и европейско ниво, като опция за възстановяването на свободата на придвижване на хора в рамките на ЕС.

Според Ангел Рангелов, който е посветен на сектора над 25 години и е инвестирал във всеки един сегмент от него, е време държавата да заложи по-сериозни капитали в реклама на България като дестинация, за да не се разчита изцяло на една платформа и невъзможните в момента инвестиции на оператори и хотелиери. Сред предложенията залегнали в програмата на ПП „Републиканци за България“, които Рангелов обсъди с колегите си от сектора е и въвеждането на т.нар. туристическа полиция.

„Такъв контролен орган е необходим за регулация на целия туристически процес и най-вече за защита дейността на туроператорите, нелоялната конкуренция при „случайния“ превоз, екскурзоводската дейност, местата за настаняване и др. Така туристическият бизнес ще бъде защитен не само теоретично, но и пряко. Подобна практика има в съседни на България държави, където автобуси с чужда регистрация, нямат право да извършват допълнителни услуги като трансфери и екскурзионни пътувания“, коментира Рангелов.

Според общинският координатор и кандидат за народен представител Анелия Георгиева, най-важният глас при въвеждането на спасителни мерки за туризма, трябва да бъде този на хората, които правят този продукт.

Срещите между лидерите на ПП „Републиканци за България“ в Бургас с туристическия бранш ще продължат. Представителите на бизнеса в община Несебър изразиха надежда подобни предложения да намерят място в дневния ред на управляващите и те да доведат до реални действия за облекчаване на огромната тежест, която би донесъл поредният провален сезон.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *