izbori2023kmetski

„Прозрачност без граници“: В Несебър отказват да говорят със социолози, това е индикация за въздействие

 

Дълги години вече тече процес на феодализация на управлението, особено в малките общини, където е съсредоточен голям икономически интерес. Това се случва в общини, в които има интензивно развитие на туризма, в погранични общини, в които тече интензивна търговия. В тези общини хората в местната власт – в лицето на кмета и неговия екип, са много важни. В случая не говорим само за обществените поръчки, за целия комплекс от разрешителни и регулационни режими, с които трябва да се съобразява местният бизнес.

vana-nusheva-pred-fakti-dalgi-godini-teche-proces-na-feodalizacia-v-malkite-obshtini-video-1(1)Ако местната администрация с нейните контролни структури има силните инструменти да оказва въздействие върху местния бизнес, това може да се окаже и като страна в тези взаимоотношения, когато говорим за избори. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Ваня Нушева, преподавател по „Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и програмен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“.

„Искам да вметна и нещо, с което се сблъскват социологическите агенции за първи път. В община Несебър те се сблъскват с категоричен отказ на гражданите да отговарят на въпроси за техните проучвания. Това е една червена лампа, която светва на социолозите за първи път. Какво означава избирателите да не желаят и да се притесняват да отговарят на въпроси на социолози. Това е индикация за въздействие върху гражданите от страна на администрацията, на общински служители, които са мобилизирани да работят в тази посока“, обясни още Нушева.

„Ако общинската администрация разполага с възможността да предоставя минерални богатства на територията на общината, да организира атрактивни обществени поръчки, да отдава атрактивни терени, които предполагат по-добри възможни за бизнес, всички тези неща може да влияят върху бизнеса да подкрепя в момента управляващите. Или потенциално същите кандидати за позиция в изпълнителната власт. Това е много показателно“, добави тя.
 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *