Експертът по изборно гласуване Стоил Стоилов посочи, че всички изборни промени, които са направени в последните години, са довели до намаляване на броя на избирателите с 1 млн. души. На местните избори между 2015-2019 г. падането на избирателите е с 208 000 души, отчете Стоилов в студиото на БиТиВи.

Това се дължи на систематично насаждане на недоверие в изборния процес от партиите, които като органи сертифицират изборния процес. Всичко това обслужва партиите, които в Народното събрание, изтъкна Стоилов.

Според него в изборите най-важното усещане е усещането за доверие. Машините за гласуване не вдигнаха доверието в изборния процес и подобен разговор се води във всички държави, даде пример Стоилов.

МВР няма информация за "ала бала" с машините

МВР няма информация за „ала бала“ с машините

Няма да се доставят нови устройства за гласуване на местния вот

От своя страна бившият заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева заяви, че всички промени в изборния процес се правят, без да има анализ на онова, което до момента не е работило. Не може всичко да се слага върху машините, посочи Дечева и добави, че депутатите се опитват да превърнат машините за гласуване в едни скъпи принтери.

Освен това, тя вижда и реанимация на хартиената коалиция, която в един момент направи от машините за гласуване едни принтери с много лоши резултати в доверие. В момента се реорганизират в нова коалиция на страха. Без доказателства Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за машинното гласуване, която няма избран председател, показва съмнения за машинното гласуване, посочи Дечева.

Общественият съвет към ЦИК настоява за промени в изборните правила

Общественият съвет към ЦИК настоява за промени в изборните правила

Връщането на машинното гласуване с отчитане на резултатите от флашките ще минимизира драмите с изгубените гласове

Според нея всички тези димни завеси от миналото, че се иска мажоритарна изборна система, в момента трябва да паднат, защото хората, които се борели за мажоритарен вот при най-сложната възможна технология, ни занимават с нещо, което не би трябвало да бъде предмет на сегашния момент.

Трябва да се научим да търсим политическа отговорност от депутатите, които хвърлят обвинения, които никога не подкрепят с доказателства, за да може като са казали нещо невярно, да се извинят, настоя Дечева.

Тя призова хората да гласуват на местните избори.

ЦИК пак иска някой друг да реши за параваните при гласуване

ЦИК пак иска някой друг да реши за параваните при гласуване

Писмо от главния секретар на Министерския съвет