samolet

Инж. Петър Кънев подкрепя изграждането на парк около самолета – паметник в Равнец

 

 

Водачът на листата на коалиция „БСП за България инж. Петър Кънев подкрепя инициативата за създаване на парк около военния самолет МИГ – 21, който се намира в бургаското село Равнец. Той беше издигнат в центъра на населеното място през 2012 година, за да напомня за едно от най-големите български военни летища, функционирало тук.

Военната база съществува от 1950 до 2000-та година, след което е закрита, а техниката и самолетите са пребазирани в авиобаза „Граф Игнатиево” край Пловдив.

За близо 25 години изтребителят МИГ – 21 е бил на въоръжение в българската армия. Той е от първите бойни самолети, които летят със свръхзвукова скорост. На летището в Равнец е имало цяла ескадрила от такива машини. Самолетът е на служба в България от 1983 година, когато постъпва във военно-въздушните сили.

„Проектът за парка пред самолета бе одобрен по програма „ПУДООС“. Кандидатствахме чрез Община Бургас. Финансирането включва озеленяване и поставяне на пейки. Инициативният комитет, създаден във връзка с изграждането на парка, има желание да направи зоната по-обширна, да бъде поставена голяма информационна табела, да облагородим мястото. За това са ни необходими допълнителни средства“, разказа кмета на Равнец Константин Георгиев.

„Бях запознат с идеята за изграждане на паркова зона около самолета в Равнец. Ще я подкрепя в изпълнение на поет ангажимент. Член съм на инициативния комитет, създаден във връзка с реализацията на проекта“, заяви от своя страна инж. Петър Кънев.

„Самолетът е спомен от времето, когато край Равнец се е развивала авиобазата. Надяваме се, че с общи усилия, чрез облагородяването на пространството около него, ще направим мястото притегателно за хората, за децата с техните родители. Това ще помогне за патриотичното възпитание и ще допринесе за запазването на националната ни памет“, коментира още той.

 

Инициативата е получила пълна подкрепа от президента на Република България ген. Румен Радев, който е служил в авиобазата край Равнец.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *