_98A1521 (1)

Инж. Петър Кънев убедително спечели дебат по БТВ

 

„Последните десет години се наложи един механизъм на правене на бюджет, така че той да бъде лесно изпълним, да бъде лек бюджет и накрая да остават едни излишъци, които да могат да се разпределят. Всяка година, ако изключим предишната епидемична, от 2012 , в следващите осем година се превят бюджети, които се преизпълняват. Те са много удобни за управляващите – като дойде октомври – ноември, се отваря касичката и се разпределят много сериозни пари – практика, наложена още от времето на Симеон Дянков“, това заяви водачът на листата на коалиция „БСП за България“ за 2- ри МИР – Бургас инж. Петър Кънев в дебат по БТВ за бюджета, икономиката, инвестициите и Плана за възстановяване и развитие.

На въпрос щеше ли да има по-голям ръст на бизнеса, ако Българската банка за развитие раздаваше повече пари на малките и средни предприятия, той отговори, че според него  Българската банка за развитие е една грешна банка. По думите му, по Закона, който я е създал преди десет години, тя трябва да обслужва само малки и средни предприятия. Тя обаче не може да прави това, тъй като няма клонова мрежа.

„Моделът беше объркан – с това да отпуснеш 700 милиона на  Българската банка за развитие и да кажеш, че тя ще гарантира пред търговските банки да получат пари. Търговките банки са заринати с пари и на тях някакви гаранции от някаква малка българска държавна банка не им трябват“, каза инж. Петър Кънев. Той разкритикува и прилагането на мярката 60 към 40, която има за цел да подкрепи работодатели, засегнати от пандемията от COWID – 19  у нас.

„Стабилни сме в бедността“, беше категоричен в коментарите си кандидатът за народен представител.

„Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти. В последните години ГЕРБ имат право на собствени факти, а ние нямаме право на никакви други мнения“, заяви още инж. Петър Кънев.

Той припомни, че навремето, когато са водени преговори за приема на България в Европейския съюз, се е считало, че България е по-напреднала в много отношения в сравнение с Румъния. Статистиката от миналата година обаче показва, че в момента румънските граждани са с 30 процента по-високи доходи от тези на българите.

„ГЕРБ ни докара до там, че сега ние разчитаме на румънските граждани, на румънската покупателна способност, за да имаме някакъв бизнес“, каза водачът на листата на „БСП за България“ в Бургас.

„Служебното правителство по Конституция има абсолютно всички права и е длъжно да прави всички онова, което преви едно редовно правителство без Парламент. Това, което прави служебното правителство е правилно“, коментира работата на служебния кабинет инж. Петър Кънев.

„Защо докладът „Магнитски“, който е готов от две години, късия му вариант са ми го разказвали, не съм го виждал, дойде сега? Дойде сега, защото се вярва на президента Радев. Вярва се на служебното правителство“, беше категоричен той, определяйки ефекта на доклада „Магнитски“ като възпитателен и като огромен удар върху определени принципи на правене политика.

В заключение инж. Петър Кънев припомни, че когато дойде време за избори, темата за малкия и средния бизнес се превръща в политическа дъвка и всички започват да се занимават с нея. А е нужно да се направи нещо елементарно – малките фирми, около 400 хиляди на брой в България, със среден състав на работещите в тях от двама души, да бъдат освободени от бумащината. Тъй като сега, дали фирмата е с две хиляди служители или с двама, документацията, която е нужно да се попълва в съответствие с действащите изисквания, е еднаква.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *