3(6)

БСП почете паметта загиналите партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук”

 

Множество социалисти и симпатизанти на БСП от Бургаска област се събраха около паметниците в руенските села Добра поляна и Топчийско, за да почетат паметта на геройски загиналите преди 78 години партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук”.

На 22 юни 1944 година край село Добра поляна след нечовешки мъчения, без съд и присъда, са разстреляни партизаните Георги Тодоров, Илия Долапчиев, Киро Киров, Христо Тонозлиев, както и ятаците Мехмедали Мехмедов, Мехмед Махмудов, Али Алиев, Мехмед Топалов.

На 2 юли 1944 година край село Топчийско са разстреляни и заровени полуживи 23 партизани и ятаци. На 19 юни 1944 г. в сражение край село Козичино и Балабан дере са загинали 8 партизани, начело с командира на отряд „Народен юмрук” Николай Лъсков. Запалени и унищожени са 19 партизански къщи.

2(9)За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на събитието бяха областният управител на Бургаска област Стойко Танков, общинският председател на социалистите Живко Господинов, общинският съветник от Бургас Георги Георгиев, председателят на жените – социалистки Тинка Желязкова, Аргир Бояджиев, Аспарух Иванов, Милена Куртова-Радева, Никодим Стоянов, много активисти на БСП.

„Днес, във време, в което антифашистката борба е подложена на всестранно отричане, се навършват 78 години от масовото убийство на партизаните и ятаците от отряд „Народен юмрук”. Никой не е забравен и нищо не е забравено. Вашият подвиг е жив и е пример за нас. Завещахте ни велики идеи, които ние сме длъжни да съхраним и предадем към идните поколения“, каза Живко Господинов в словото си пред дошлите да отдадат почит на загиналите.

„Свеждаме глави пред паметните места на българските антифашисти. Благодарение на подвига им България макар сред победените страни във Втората световна война  получава нов шанс за възстановяване и развитие. В резултат на тяхната борба и саможертва страната ни бе изградена като високо индустриална и социална държава. Ние сме длъжни да пазим паметта им, да почитаме саможертвата и да предаваме спомена за техния подвиг на поколенията“, декларира още лидерът на левицата в Бургас.

Слово произнесе и Станко Апостолов от общинската организация на БСП в Руен.

1(15)Участие в събитието взе фолклорна формация „България“ при клуб „Тодор Първанов, град Българово.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *