Случаите на домашно насилие у нас са се увеличили с 60% за първите осем месеца на годината. Това съобщиха от Главна дирекция „Национална полиция“.

В периода януари-август 2023 г. са регистрирани 1383 случая на домашно насилие. Най-много са те в областите Велико Търново и Перник. Миньорският град е първенец на база издадени заповеди за защита от домашно насилие. Най-малко случаи пък са регистрирани във Видин.

От ГДНП уточняват, че от началото на 2023 г. има образувани много досъдебни производства за случаи на телесно увреждане, както и за домашно насилие, което е психическо. 3654 пък са издадените заповеди за защита.

„Има нулева толерантност на извършителите на домашно насилие и всеки един случай се разследва бързо и незабавно. Хората се осмелиха да сезират за помощ“, заяви Зорница Шуманова, началник сектор Домашно насилие в ГДНП.

Припомняме, че темата за домашното насилие излезе на дневен ред след случая на нарязаното с макетен мож момиче от Стара Загора. Случаят предизвика протести в цялата страна и подтикна депутатите да свикат извънредно заседние. Народните представители гласуваха промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

76% от българите отчитат домашното насилие като сериозен проблем

76% от българите отчитат домашното насилие като сериозен проблем

Над 70% е подкрепата за законодателните промени, адресиращи домашното насилие