Правителството и протестиращите фермери изгладиха раличията си и официално подписаха меморандум, който отразява исканията на сектора. Това обявиха премиерът Николай Денков и представители на земеделците.

Сред основните точки във въпросния меморандум е забрана за внос на украински слънчоглед до момента, в който не бъдат изчерпани количествата български такъв. Освен това – ще се преговаря с ЕС да се забрани вносът на култури от трети страни, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. И още – държавата ще разработи лицензионен режим за внос на култури като пшеница, царевица и рапица. Държавата ще даде и 63 милиона лева компенсации на зърнения сектор.

Кабинетът дава 63 млв. на зърнопроизводителите

Кабинетът дава 63 млв. на зърнопроизводителите

Забраната за украински слънчоглед е да може родните производители да реализират продукцията си

„След един фалстарт важното е, че финиширахме успешно. Няма победени, няма отстъпили, всички печелим. (…) Само по този начин можем да продължим напред, защото има изключително много проблеми, които предстоят да бъдат решени“, заяви премиерът Денков.

Денков се извини и за думите си преди дни, че „не преговаря с терористи“, след като зърнарите отказаха покана за среща с него.

„Искам да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор, за това, че без да искам, ги обидих, използвайки думата „терористи“. Тя не бе насочена към тях, тя бе насочена към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана“, заяви Денков, а думите му бяха посрещнати с аполодисменти от фермерите.

Тракторите остават на подстъпите към София, земеделци чакат информация от лидерите си

Тракторите остават на подстъпите към София, земеделци чакат информация от лидерите си

Тежката техника край Долни Богров остава в протестна готовност