binary comment

Народният представител от ПГ „БСП за България“ инж. Петър Кънев участва в българската парламентарна делегация, която бе на официално посещение в Грузия

Народният представител от ПГ „БСП за България“ инж. Петър Кънев участва в българската парламентарна делегация, която бе на официално посещение в Грузия. По време на визитата, ръководена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, участниците се включиха в среща с председателя на грузинския парламент Шалва Папуашвили и с премиера на страната Иракли Гарибашвили. Българската делегация посети мисията за наблюдение на Европейския съюз в Грузия, където бе посрещната от заместник-ръководителя на Мисията за наблюдение на Европейския съюз (EUMM) в Грузия Тигор Козма.

По време на срещите беше декларирано, че България оценява напредъка на Грузия в осъществяването на реформи, свързани с европейската и евроатлантическата перспектива. Отбелязано бе, че страната ни приветства усилията, които Грузия полага при изпълнението на препоръките, дадени й от Европейската комисия през 2022 г.

Декларирано бе, че България и Грузия се радват на отлични двустранни отношения. Обсъдени бяха възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог, включително и на ниво парламентарни комисии.

След завръщането си в България инж. Петър Кънев сподели: „Големият ни спор при посещението в Грузия беше дали Черно море ни свързва или ни разделя, като търсихме оптималното решение. В края на краищата ние сме съседи, имаме много голям стокооборот – почти един милиард евро за предишната година. Имаме проекти, по които работим много сериозно чисто икономически. Бургас има отношение към темата, защото редовна връзка до грузинското черноморско крайбрежие работи вече няколко години, благодарение на едно от пристанищата, които оперират в морския град.“

„Коментираните теме бяха изключително интересни. Основната тревога на грузинското ръководство при преговорите и с министър председателя и с председателя на Парламента беше свързана с техния път да бъдат поканени за членове на Европейския съюз. Споделихме своя опит. Окуражихме ги, че всички хубави неща стават бавно. Те ще имат много проблеми по този път, но в края на краищата виждат в нас един брат, една държава и един народ, които са били винаги приятелски настроени към Грузия“, каза още народният представител.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *