Kostov_photo(1)

Синдикатите: БСП припозна нашите искания за минимална заплата

Ако минималната заплата не бъде увеличена, сме готови за национални протести   

 

„Причината работещите да не получат ръст на минималната си работна заплата след няколко дни са приетите предложения в социална комисия за минимална работна заплата вчера и отхвърлянето да се обсъжда Кодексът на труда на второ четене в зала днес.“ Това заяви Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, по време на съвместния брифинг на синдикатите с парламентарната група на „БСП за България“ в Народното събрание.

„БСП припозна нашите искания за ръст на минималната работна заплата, но останалите партии на този етап не го правят. Ръстът, който желаем, е точно толкова, колкото кумулативната инфлация до момента – ние не искаме нищо повече от това работещите на минимална заплата да могат да си купят същото, което са могли преди една година“, каза Костов.

Той посочи, че в момента се налага хората да работят шест седмици допълнително, за да си позволят същите стоки и услуги, които са могли да си позволят по същото време предходната година. Костов заяви, че увеличаването на минималната работна заплата е очакване на работещите вече повече от шест месеца в условия на рекордната инфлация за последните 25 години и определи случващото се като абсолютно недопустимо.

„С процедурни хватки увеличаването на минималната работна заплата се отлага. Напът сме да посрещнем новата година без ръст на минималната работна заплата или с такъв ръст, какъвто определи Министерски съвет. Той обаче е недостатъчен, не отразява реалната икономическа действителност и не отговаря на изискванията на работещите“, каза икономистът.

„Ние от КНСБ категорично заставаме против всякакви опити да се пипа класът, да се вкарва в минималната заплата или да се правят каквито и да е други еквилибристики, които не почиват на нито едни официални емпирични данни, а по-скоро на някакви други, които са писани на коляно, с цел да не се вдигне минималната работна заплата“, каза в заключение Любослав Костов.

По време на съвместния брифинг на „БСП за България“ и синдикатите, вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че увеличаването на минималната работна заплата е едно от основните искания от протестите на КНСБ. „При неслучване на този процес, КНСБ заявява готовност  за национални протестни действия, които ще бъдат в много големи мащаби“, категоричен бе Капитанов.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *