След като на първото си заседание след местните избори столичните общинари не успяха да изберат председател на общинския съвет, което да позволи на колективния орган да заработи, същата ситуация се повтори и днес – седмица след първия провал последва дежа вю, като кандидатът на най-голямата политическа сила „Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София“ Борис Бонев не успя да събере мнозинство.

Припомняме, че при гласуването преди седмица, провело се тайно и с хартиени бюлетини, бяха издигнати 4-ма кандидати, сред които Борис Бонев от „Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София“, ГЕРБ не издигнаха своя кандидатурата с аргумента, че ще заемат ролята на „силна опозиция“, като отговорност за събиране на мнозинство лежи върху плещите на първата сила в съвета. БСП издигнаха пък Диана Тонова, „Възраждане“ Красимир Гълъбов, а „Има такъв народ“ Пламен Данаилов. В крайна сметка Бонев получи само 23 гласа, всички от неговата политическа сила, недостатъчни, за да оглави Столичния общински съвет (СОС).

При първото гласуване днес резултатът от преди седмица се повтори изцяло – Борис Бонев получи 23 гласа, Тонова от БСП – 9, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ – 8, а Пламен Данаилов от ИТН – 3.

Без софийска "сглобка" обеща Терзиев на Николай Денков

Без софийска „сглобка“ обеща Терзиев на Николай Денков

Премиерът го призова обаче да търси диалог

На вторият тур картинката отново бе сходна – за Бонев гласуваха само от неговата формация и той получи отново 23 „за“, а за конкурентката му от БСП гласуваха деветима. Останалите бюлетини бяха пуснати нарочно невалидни в знак, че въпросните съветници не подкрепят никого.

Следващото заседание на СОС бе насрочено за следващия четвъртък, 30 ноември.

След втория пореден провал на общинските съветници да си изберат шеф кандидатът на ПП/ДБ/СС все пак видя нещо положително – всички общински съветници изразили желание да се проведат нови разговори. „Очакваме заявеното днес желание за разплитане на възела в СОС да бъде реализирано чрез присъствие на подобен тип разговори, след които ще видим как ще се развие ситуацията“, каза Бонев и подчерта – що се касае до политики за София, то всички политически сили в СОС се припокриват в огромна степен.

Но най-важното – за първи път Борис Бонев не бе категоричен, че единствено той може да бъде кандидатурата на ПП/ДБ/СС за председател на общинския съвет.

Софийските гербаджии надушват сглобка Терзиев/Григорова в София

Обновена

Софийските гербаджии надушват сглобка Терзиев/Григорова в София

Ние не искаме разговори с ПП/ДБ по темата за София, заяви Хекимян

„Разговорите ще бъдат за конкретни политики, за председателското място, както и за разпределението на комисиите. (…) Това е решение (дали ще остане кандидатура за шеф на СОС) на нашата група, което ние като коалиция ще вземем в зависимост от това как вървят преговорите през предстоящите дни“, отговори Бонев на въпрос на News.bg.

ГЕРБ обаче отрекоха да са се съгласявали на среща с Васил Терзиев. „Не сме заявявали, че ще се явим на разговори. Единственото, което чухме от Бонев и Терзиев е, че пак ще отправят покана и питаха как да го направят. Съобщихме им, че ще обсъдим с групата как ще действаме оттук нататък“, отсече Антон Хекимян.

Според него проблемно е било повторното предлагане на Бонев за шеф на СОС, което е блокирало съвета, а зад това си личала предизборна договорка между Терзиев и Бонев вторият да оглави колективния орган.

Когато се търси подкрепа за председател на общинския съвет, това показвало кое ще бъде новото мнозинство, а същевременно кандидатът на ПП/ДБ/СС категорично отхвърлял възможност за коалиция с ГЕРБ, продължи Хекимян и подчерта – ГЕРБ са против управлението с плаващи мнозинства и са категорични, че няма да подкрепят Борис Бонев. Призова и първата политическа сила ясно да посочи кой ще е кандидатът й на следващия трети опит.

Васил Терзиев протяга ръка към БСП за стартиране на работата на СОС

Васил Терзиев протяга ръка към БСП за стартиране на работата на СОС

Той е готов да работи с всички политически сили за постигане на резултати

„Възраждане“ са категорични – няма да подкрепят нито Борис Бонев, нито друг кандидат от ПП/ДБ/СС, за да не легитимират „сглобката“. „Кирил Петков да вдигне телефона, както направи в изборната нощ, и да каже на Бойко Борисов, че сглобката ще се разпадне, ако няма подкрепа за кандидатът им за председател на СОС и да се спре с този цирк“, посъветва иронично „добрите сили“ Деян Николов.

Грешките не са научени, огорчено констатира пък Иван Таков от БСП. „Да проявят малко здрав разум и да направят нещата така, както изисква политическата култура. Не – ние искаме, аз искам, а да се проведат разговорите в рамките на СОС между групите в самия съвет по важните за града въпроси. (…) Не говорим в момента за личността на Борис Бонев или някой друг, това е най-грешният вариант да не се случи нищо.“

Припомняме, че в събота новоизбраният кмет на София Васил Терзиев покани на среща политическите партии, които присъстват в съвета. Категорично отказаха да се явят от ГЕРБ, а БСП и „Възраждане“ бяха категорични – няма да подкрепят Борис Бонев и ще издигнат отново свои претенденти за шефското място в СОС. Същевременно се появяват гласове от останалите политически сили, че какъвто и да е компромис няма как да бъде направен, ако Борис Бонев остане кандидатурата на ПП/ДБ/СС, но самият Бонев, както и представителите на коалицията, са категорични – това остава името, което ще издигнат.

По-рано през деня след скандал в СОС заради отсъствието на Васил Терзиев от залата градоначалникът увери – ще отправи нова покана за среща към всички партии, представени в съвета.

Георги Георгиев: Терзиев да се беше обадил на Фандъкова да му каже как да се справи с протеста

Георги Георгиев: Терзиев да се беше обадил на Фандъкова да му каже как да се справи с протеста

Общинският съветник от ГЕРБ търси къде е подготвеният екип на Терзиев