1-2 (21)

В 4.00 ч. на 30 октомвмри връщаме стрелките на часовниците си с един час назад

В 4.00 ч. на 30 октомвмри връщаме стрелките на часовниците си с един час назад. Така сутрин ще става светло по-рано, но пък ще се стъмва по-рано вечер. По този начин ще се върнем към астрономическото време, а от март до октомври спазвахме лятното часово време.

В България лятното часово време е въведено през 1979 г. От 2002 г. се връщаме към астрономическото в последната неделя на октомври, а преминаваме към лятното в последната неделя от март.

Каква е историята на лятното часово време?

.
Източник: Getty images/ iStock

Идеята за въвеждането на лятното часово време е предложена за първи път в есе на Бенджамин Франклин през 1784 г., а по-късно е предложена на британския парламент от англичанина Уилям Уилет през 1907 г.

Въпреки това тя се превръща в стандартна практика в Съединените щати едва през 1966 г. Първоначално лятното часово време е въведено в Съединените щати по време на Първата и Втората световна война, за да се възползват от по-дългото светло време и да спестят енергия за военното производство.

В годините след Втората световна война отделните щати и общности решават дали да продължат да спазват лятното часово време и кога да го правят. Това означавало, че някои градове изоставали с един час от други, въпреки че на картата ги деляли само няколко мили.

Лятното часово време е най-полезно за тези, които живеят по-далеч от екватора, където светлата част на деня е много по-дълга през лятото, отколкото през зимата.

На местата, разположени по-близо до екватора, продължителността на светлата част от денонощието и на нощта е почти еднаква през цялата година.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *