5c5336c247aca4b42c8b888b11ad7065

КПКОНПИ: Има конфликт на интереси при Златко Димитров

Нарушение е установено само в един от казусите на детайлната проверка

Златко Димитров
Снимка: „Слънчев бряг“ АД

Изпълнителният директор на Слънчев бряг АД Златко Димитров е в конфликт на интереси. Това е установила Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество със свое решение от 12 октомври.

Димитров е директор на акционерното дружество от 2011 г., едновременно с това е и общински съветник в Несебър от октомври 2019 година до 14 март 2022 година. Комисията е установила конфликт на интереси по отношение на заседание от 20 септември 2021 година на постоянната комисия по бюджет, финанси и европейски фондове. Тогава той е гласувал докладна, с която се дава съгласие Община Несебър да участва в търг, обявен от акционерното дружество за продажба на светофарна уредба.

Става дума за светофарна уредба на кръстовището до автогарата. „Обстоятелството, че решението на постоянната комисия ползва свързаното с Димитров АД и него самия като акционер и изпълнителен директор на дружеството безспорно влияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията му по служба и води до наличието на частен интерес,“ се посочва в решението на комисията. Логиката, която се следва, е, че по-добрите финансови резултати на дружеството биха довели и до по-благоприятни финансови ползи за изпълнителния директор.

Комисията налага на Димитров глоба и отнемане на получена материална облага с общ размер от 6 630 лева.

По отношение на други заседания на Общинския съвет, в които са разглеждани казуси, свързани с курортния комплекс „Слънчев бряг“, не е установен конфликт на интереси поради липса на упражнени пълномощия или е липсвал частен интерес.

Решението е след сигнал на Организацията за защита на Българските граждани.

Връзка с решението изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров коментира:

„Докладът на КПКОНПИ констатира, че няма наличие на конфликт на интереси в проведените сесии на Общински съвет – Несебър, на които съм участвал, като изключително коректно е описано, че винаги проактивно и самостоятелно, сам съм си правил отвод при гласуванията и сам съм декларирал, че не участвам в обсъждания и гласувания, свързани със Слънчев бряг. В решението си Комисията се посочва, че има нарушение в подписан от мен Протокол от Комисията по бюджет и финанси -не гласуване и/или участие в сесия на Общински съвет, а протокол, разписан дни след заседанието на комисията- за продажбата на светофар на търг на стойност 1 600 лв.“

За това ми е наложена глоба, която многократно надвишава тази стойност и ще обжалвам в компетентния български съд, уточнява Димитров.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *