Съюзът на юристите в България (СЮБ) призова държавния глава Румен Радев да наложи вето върху проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), съобщава „Правен свят“.

Съюзът изпрати писмо до Радев с остра позиция срещу приетите на първо четене промени от парламента.

Съдиите от ВКС категорично против промените в Закона за съдебната власт

Съдиите от ВКС категорично против промените в Закона за съдебната власт

Настояват за преосмисляне на законопроекта

Измененията предвиждат ограничения за съсловните организации на магистрати и на юристи, както и за тяхното финансиране. От съюза акцентират именно върху това.

Според юристите у нас измененията „ще имат ретроградното въздействие върху развитието на демократичните процеси и утвърждаването на правовата държава“, защото са „дискриминационни и безусловно противоконституционни„.

Без спорове депутатите промениха Закона за съдебната власт

Обновена

Без спорове депутатите промениха Закона за съдебната власт

На първо четене

Също така съюзът пише в писмото си до Радев, че промените нарушават международни актове и договори, по които България е страна.

Никой не дава обяснение защо е необходимо скорострелното им приемане, при това в категорично нарушаване на разпоредбите на Закона за нормативните актове„, се изтъква в писмото.

По-рано Съюзът на юристите изпрати отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов срещу промените, в което организацията акцентира върху предложената забрана за магистратите да участват в управителните органи на сдружения на други юристи, което пряко засяга СЮБ. В тази връзка в писмото до президента се казва, че този текст е абсурден, защото Съюзът на юристите е организация, създадена именно от магистратите преди повече от 90 години.

Извънпарламентарната опозиция също протестира за закона за Съдебната власт

Извънпарламентарната опозиция също протестира за закона за Съдебната власт

Протестната позиция е на КП „Нова Република“ ПП „Да, България“ ПП „БЗНС“ ПП „Зелените“.

Съюзът не одобрява и ограничаването на чуждото финансиране на съсловните организации, тъй като то е помогнало за организационното им укрепване, осигурило е обучение на магистратите и издаването на специализирана литература.

В тези случаи, ако приемем, че наистина се засяга независимостта на съдебната власт, то в по-голяма степен независимостта би била засегната при прякото финансиране на органите на съдебна власт – Висш съдебен съвет, съдилища, прокуратура. Означава ли това, че следва да се забрани и това финансиране“, поясняват от организацията.

Съюзът на съдиите иска вето, ако промените в ЗСВ се приемат

Съюзът на съдиите иска вето, ако промените в ЗСВ се приемат

Смисълът на забраната за финансиране е сплашване, смятат от съюза