New Imagegergeergewr

ПРЕД ШЕСТАТА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО КАРТОГРАФИЯ И ГИС В АЛБЕНА

New Imagefewfewfewf

 

 

 

Представителността на картографската конференция, която се открива на 13 юни 2016  в к.к. Албена впечатлява: 200 участници от над 40 държави от всички континенти Албания, Армения, Австрия, Белгия, Бразилия, Китай, Кипър, Хърватия, Чешката република, Египет, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Мароко, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и др.

Не по малка от мащабите на участие е актуалността на проблемите – в рамките на конференцията се организира Семинар по ранно предупреждение и управление на кризи, под патронажа на Н.Пр. Посланика на Чешката република за България г-н Душан Щраух, тема която сама по себе си привлича глобално внимание.

По традиция, няколко комисии на Международната картографска асоциация (ICA) вече провеждат своите годишни срещи по време на черноморската конференция. Тази година това ще бъдат: Комисията по картни проекции с председател проф. Миленко Лапин от Хърватия; Комисията по картография за ранно предупреждение и управление при кризи с председател проф. Милан Конечни от Чешката република; Комисията по картография и децата с председател Карла де Сена от Бразилия и Комисията по използване, потребители на картографията с председател Кристин Омс от Белгия.

Паралелно с конферентните сесии ще се проведе среща на участниците в програмата COST „Mapping and the Citizen Sensor” и Interactive workshop on “Designing and Conducting User Studies. Уркшопът ще бъде безплатен за заявилите участие, като приоритет ще се даде на студенти и млади учени.

Гости на Българска картографска асоциация (БКА) в Албена са: проф. Ласзло Зентай от Унгария, Генерален секретар на МКА и проф. Лижу Менг от Техническия университет в Мюнхен, Германия, негов вице-президент за 2008-2014 г. и г-н Александър Тодоров от HERE Ltd.

Възходящото развитие на традиционния международен научен форум на българската картография се нуждае от институционална подкрепа, интерес и съпричастие от екипа на българското правителство. Само така могат да се усвоят и трансферират пълноценно резултатите му от държавната и общинската администрация в страната и българската дипломация.

„Жътвата” на добруджанския черноморски бряг през тази година ще бъде богата на иновативни идеи, проекти и решения. Усвояването им трябва да бъде подкрепено на всички нива. Време е да проличи разбиране и внимание от управляващия страната екип и реалната му оценка за значението на геопространствената информация за националното ни развитие, суверенитет и международните ни отношения.

Все пак, СВЕТОВНА ГОДИНА НА КАРТАТА Е !…

 

Приложение:

1.Илюстрация – Постер на 6-тата конференция в Албена

 

Д-р Стефан ПЕЙКОВ,

член на Българския организационен комитет

 на конференцията

 

 

Програмата на 6-тата конференция в АЛБЕНА, (13 – 17 юни, 2016 г.) може да бъде видяна тук: www.iccgis2016.cartography-gis.com.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *