Отбелязваме Световния ден на околната среда. Той се отбелязва всяка година на 5 юни и е най-важният ден от календара на ООН, свързан с опазването на природата.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН организира националното честване у нас. Тази година фокусът се поставя върху бракониерство, незаконната търговия с трофеи от диви животни и нерегулираното рибарство. Именно това са човешките дейности, които най-често застрашават множество животински и растителни видове.

768x432Целта на кампанията е всеки един гражданин да се осведоми за многобройните престъпления срещу природата и да прикани хората да променят навиците си. Друга основна цел е потреблението на незаконните продукти от диви животни да намалее, като по този начин ще бъде прекратена търговията с тях.

От Българската мрежа на Глобалния договор на ООН призовават както за отговорно потребление на стоки и услуги, така и при избор на домашен любимец. Представителите на мрежата са убедени, че за дивите животни е най-добре да продължат да живеят в естествената си среда, отколкото да са обречени на зависимо съществуване в нечий дом.

Тази година българската мрежа планира две събития. Първото е виртуална кампания във Фейсбук. Доразвивайки слогана за 2016 г. „Дивото зове за живот” (Give Wild Life), мрежата е създала виртуално събитие със заглавието „Дивото в клетка. На пазар за екзотичен любимец“ – https://www.facebook.com/events/977474255704717/.

На страницата на събитието потребителите ще намерят информация за някои от най-застрашените от посегателства на бракониерите местни видове, както и с най-търсения „подарък“ за малки деца – папагалите. На страницата може да бъде намерена и информация за причините, които водят до изчезването на тези видове, както и начините да им се противодейства.

Силната вътрешна комуникация сред над 10 000 служители в компаниите-членове на мрежата е вторият елемент на кампанията. Осведомеността за борбата с нелегалната търговия на диви животни може да бъде повишена със специални визуализационни и информационни материали. Целта е да бъде намалено неволното подпомагане на нелегалната търговия с диви животни, уточняват от мрежата.