New Imagedseqwewe

МОСТ в Албена приеха по традиция лекари и медиите

        Юбилейната по традиция национална среща този път се състоя под мотото  „Здравни и социални практики: предизвикателства 2016″.  От фондацията  „Медии, общество, семейство, традиции” /МОСТ/  за 15 пореден път бяха представени постижения в медицинската наука и прилагането им на акценти в българското здравеопазване, пристигнали от: София, Стара Загора, Велико Търново, Ловеч, Русе, Силистра,Тутракан и други градове.                                                                                                                                                    

  Фестивалните прояви бяха организирани от председателя на фондацията МОСТ  Юлия Пискулийска и популярната актриса Татяна Лолова.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

 Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                                                            

New ImagefdfefefreФорумът на проблематиката по медицина и здравеопазване  започна от модератора на доц. Нигяр Джафер, представен от проф.Иво Кременски за състоянието на генетичните изследвания в страната от директора на Националната генетична лаборатория.Проф. Кременски изтъкна,че в Лабораторията за геномни изследвания към Медицинския университет – София вече могат да изследва всичките известни пет хиляди гена, на така наречените редки болести, коетоще доведе до достъп на повече хора, на повече семейства. А от това нещо се нуждаят около 300 хиляди семейства в България, за да не се изпраща в чужбина.

Основното е, че всички възможни генетични диагностични изследвания, ще се правят в тази лаборатория. Тази лаборатория е включена в Наредба 26, която финансира реактивите и консумативите, защото те са основното скъпо нещо. Тези цени ще спаднат драстично, а за болшинството от семействата ще е безплатно.

Проф.Маргарита Апостолова – ръководител на медикобиологични изследвания в Институга по молекулярна биология по БАН представи сърдечно съдовите заболявания и генетични състояния. Представянето за генетичния произход при сърдечносъдовите заболявания Апостолова отчете резултатите от изследвания на пациенти в две софийски болници.

Началникът на очната клиника при Националната транспортна болница,  член и на Американската академия по офталмология доц. Андрей Андреев представи  за нов метод при трансплантация на роговица, наричащ се ламерална кератопластика и при нея се отстранява самоувреденият слой на роговицата. По този начин един донорски материал може да се използва за няколко души.

Нови медикаменти създават възможност за лечение на по-резистентни пациенти. Тези нови два медикамента влязоха именно през тази година в употреба и вече има пациенти, които се лекуват с тях представи проф.Ивайло Търнев -началник на клиниката по нервни олести при УМБАЛ „Александровска”-София,специализирал в Оксфордския университет- Великобритания и Института по миология -Париж.

Особен интерес предизвика презентацията на проф. Търнев, удостоен и с наградата “Питагор” за заслуги в медицината, и акцентира за малко известното заболяване фибромиалгия, тъй като диагнозата е трудна и 46 % от пациентите са диагностицирани с друго и късно заболяване.
Проф.Иван Недков представи акцентите от наномедицината за нови нанострукту рирани магнитни материали, получени на базата на биогенни фероксиди и тяхното приложение в медицината. 130 млрд. долара се очаква да бъдат инвестирани в световен мащаб през т. г. за развитие на нанотехнологиите в областта на медицината. От Института по електроника към БАН лекарствата с магнитни частици могат да бъдат насочени да намерят точното място на болката и да лекуват само засегнатата област в човешкото тяло.

Магнитната частица започва да се нагрява и температурно да разрушава болното място. Химиотерапията е един полезен и много често употребяван метод в момента в онкологията, но е известно, че химиотерапията не е селективна, тя разнася лекарственият препарат в обема на цялото тяло, докато наномагнитната терапия „drop delivery“ е известна и с това, че осигурява концентриране на лекарствения препарат на болното място и много силно повишава ефективността на лечението.

За  профил и анфанс: съвременни методи за определяне на генетични изменения в турморна тъкан, по които се избира най-подгодящото лечение говори проф.Върбан Ганев. На форума бяха акцентирани за  най-съвременните постижения на медицинската генетика в България и в частност постиженията в областта на сърдечно-съдовите заболявания, в областта на злокачествените заболявания и възможностите за изследване при тях, за да се подобрят възможности за диагностика и лечение на болните.                                                                                                                                                                     

  За рака на лицето и устната кухина и за трудностите свързани със забавянето на диагностиката му представи доц. Павел Станимиров.На неговата презентация от катедрата по орална и лицево-черепна хирургия от Медицинския университет-София  той итформира,че ракът на устната кухина заема 3 до 5% от всичките злокачествени тумори в света има големи вариации в различните зони на земята.Това е най-честият тумор на главата и шията и заедно с карцинома на орофаринкса през последните 30 години заема 6 място в света.

Пред форума на фондацията МОСТ бяха презентирани още: проф. Димитър Чаръкчиев за диабета на националния регистър, д-р Мари Хачемерян за дистанционно обучение по медицинска генетика България-Италия, д-р Теодора Чамова за експертни центрове и европейски референтни мрежи по редки болести, академик Венко Александров за Орфей-песента на безсмъртието, д-р Радосвета Стаменкова, Анифе Хасан,Мирена Бочева, Антоанета Евтимова и Ани Йорданова за успешни политики и предизвикателства за преодоляване в работа с уязвими общности в областта на здравната превенция и репродуктивното здраве.  

Извън академичните медицински слова неуморимата Юлия Пискулийска, съвместно с Татяна Лолова, обсипани с цветя и букети, успяха за пореден път да принесат деловата, но и артистична атмосфера, в която медици, журналисти, творци, общественици разговаряха открито и ангажирано за някои от важните актуални

По време на традиционната гала-вечерта се състоя в големия ресторант на  4-звездния хотелски комплекс „Лагуна гарден”. На нея освен журналисти, участваха видни представители на науката, на изпълнителната власт и на сдружения с нестопанска цел, които не поставят граници на обществената си дейност и я приемат като неотменна своя отговорнос. Бяха връчени и отличията за 2016 г.,сред които и Мара Момчилова-управител на в. „Слънчев бряг прес”.Призът й бе удостоена със Сертификата – уверение за 2016 г. като получател за : „Само с идея МОСТ не се гради. Гради се от хора, свързали сърцата си в живота верига на любовта и усилието

Както и досега, сред най-крупните спонсори бяха: Глаксо Смит Клайн, Пфайзер, Тева, Амджен, Байер, Елта 90, Джензайн, Мерк, Евофарма,LBK, Интелект фарма …                                                                            

  Медии  от цялата страна, с изключение от Бургаска  област,  бяха представени  от вестник „Слънчев бряг прес” , участващ за 15  пореден път в здравно-медийния форум /на който е един от първите  учредители/, сред чиито спонсори е и „Слънчев бряг хотел холдингс”.

                                                                             

 

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *