768x432tr55

Деян Дечев: Искаме облагане на свръхпечалбите на банките

 

Ниският рейтинг и легитимация на това Народно събрание не му дават право и основание да се захваща с промени в Конституцията

 

„Само БСП е бегач в социалната писта. Много хора забравиха тази тема, въпреки че парадираха с нея. Предложенията, които ще направим между първо и второ четене до голяма степен бяха анонсирани и предварително. Това е без данък за младите хора до 26 годишна възраст, безплатни лекарства за деца до 14 годишна възраст. Увеличаване размера на майчинството за втората година до размера на минималната работна заплата, вдовишките добавки. Както и облагане свръх печалбите на банките – това е една европейска практика.

Ние ще настояваме. Ние виждаме възможност чрез БСП и българските граждани да получат едни блага, които са изключително нужни в тази ситуация.“ Това заяви народният представител от БСП Деян Дечев в ефира на Nova News.

Той определи скандала около Пирогов като поредния такъв гърмящ в управляващата сглобка. „От една страна здравния министър твърди, че има много сериозни нарушения. От друга страна медицинския съвет към Пирогов твърди, че нарушение няма и финансовото състояние на болницата е много добро. Ние искаме да получим информация, за да може да сме ориентирани какво се случва и дали този скандал, заради който беше разклатена сглобката. Ние ще искаме да научим всички обстоятелства и факти.

Както и причините, поради които е направена тази смяна. Те самите хора в сглобката си казаха, че след ротацията, ако въобще се случи – самия здравен министър вече няма да е такъв. В целият този хаос се обявяват заседания на комисии, които след това не се провеждат. Те работят не с планиране за месеци или седмици и дни напред, а с планиране за часове напред“, коментира депутатът от БСП.

Дечев обясни позицията на социалистите, които няма да подкрепят в този им вид предложените промени в Конституцията. „Може би още следващата седмица в новия по-широк ляво-патриотичен формат ние ще свикаме работна среща по темата Конституция, в която ще бъдат поканени водещи конституционалисти и хора народни представители, които са участвали в изработването на сега действащата Конституция“, добави той.

„Не бих казал, че има някакъв позитив в тази тема, тъй като легитимацията на това Народно събрание, ниския рейтинг и постоянните скандали не му дават основание да се захваща с една такава сериозна тема като Конституцията. От друга страна лошия продукт, който това НС произвежда като закони, които се приемат и след няколко дни се връщат за поправка – също не говори, че това Народно събрание има компетенция и експертиза да прави промени в Конституцията“, каза в заключение Деян Дечев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *