6e3cfc7772ce532ca7eeae2db8bc9cc7

БАКАЛНИЗАЦИЯ НА УНИВЕРСИТЕТИ

 

 

Д-р Георги Чалдъков

 

Прeди 2-3 години написах „Бакалнизацията“ и някои електронни вестници я публикуваха. Там пише, че „университетът не е бакалница, в която бай Ректор продава дипломи на чуждестранни студенти.” Подобно на Платон за управлението на държавата, най-добрата форма на управление на университета е аристокрацията по заслуги – с други думи, управление на мъдрите и морални личности.

Преди години обаче съвременна Гърция отказа да признава дипломите на български университети и въведе приравнителни изпити. „Това е  дипломатически проблем  и няма общо с качеството на българското висше образование” – каза Ваньо Митев, по-бившият ректор на Медицински университет, София. И пак напомни, че неговият университет няма финансови проблеми, защото обучава много чужденци.

Което означава, че Медицински университет, София и частни български университети са повече икономически, отколкото академични проекти. Те все още не търсят отговори на големите въпроси: Студентът излиза ли от Alma mater studiorum удовлетворен, „нахранен ли e със знания”, морал и общочовешки ценности? Знае ли великия смисъл на Sapere aude?

      Food for thought: В “Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет” на американския писател Робърт Пърсиг пише: „Истинският университет е състояние на дух и разум. В добавка към това състояние в другия университет съществува и една законна юридическа личност, която за нещастие носи същото название, но която е нещо съвършено различно. Тя притежава имущество, може да изплаща заплати или да получава пари и да се поддава на законодателен натиск. Но в този втори университет, юридическата личност, не може да преподава, не създава нови знания и не може да оценява идеи. Той не е истинският университет въобще.“

В статията „Създаване на по-добър лекар” (Building a Better PhysicianThe Case for the New MCATMedical College Admission Test), публикувана на 5 април 2012 г.  в New England Journal of Medicine, се посочва, че за създаването на по-добри лекари са необходими знания не само от биомедицинските науки, но и от науките за поведение и етика на човека и тези за обществото.

Иначе, без свян и срам от студентите, по-бишият ректор & Co., Ltd ще продължава да гледа на тях като донори на пари, а не като реципиенти на знания и морал. И студентите няма да имат интелектуалния кураж да изразяват мислите и идеите си.

 

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *