Журналистическо разследване срещу еврокомисаря Кристалина Георгиева, която беше кандидат за генерален секретар на ООН, разкрива скрити факти от биографията й, пише EurАctiv.

Разследването също показва, че ЕС назначава ръководни фигури, без предварително да бъдат щателно проверявани.

Швейцарският журналист Ив Кугелман публикува на сайта на американския Институт за външнополитически изследвания (Foreign Policy Research Institute) статия със заглавие „Голяма грешка в ООН, едва предотвратена“ („A major blunder at the UN narrowly averted“). Кугелман отбелязва, че му е отнело месеци да напише статията.

Георгиева беше издигната за кандидат на България за генерален секретар на ООН в последния момент, но се предполага, че е водила кампания от най-малко една година, докато е заемала пост в Европейската комисия, се коментира в материала.

Швейцарецът пише, че все още са повдигани сериозни въпроси относно миналото й в социалистическа България, както и за предполагаеми връзки на семейството й с бизнес конгломерат, който е описван от американски дипломати в София като „доайенът на българската организирана престъпност„.

Кугелман цитира имената на няколко души, които познават Георгиева много добре, включително бивш офицер от Държавна сигурност, който твърди, че Георгиева е била информатор на тайните служби, въпреки че тя отрича.

Обикновено правителството на премиера Бойко Борисов предварително проверява назначенията и не назначава хора, които са имали връзки с бившата тайна служба. В случая с Георгиева обаче самият Борисов е казвал, че българският еврокомисар „има досие“, че е сътрудничела с ДС.

Авторът на разследването също се позовава на хора, които твърдят, че тя е имала и връзки с Мултигруп. Като пример Кугелман посочва дъщерята на Георгиева, Десислава Кинова, която е била дългогодишен служител в компании, управлявани от Мултигруп.

Швейцарецът пише още, че американски дипломати са описвали Мултигруп като „един от доайените на българската организирана престъпност„, което може да е и преувеличено. Обаче е истина, че САЩ са гледали много негативно към тази бизнес група, което се потвърждава от официална кореспонденция на Държавния департамент, публикувана от „Уикилийкс“.

Проблемите около Георгиева говорят за по-голям проблем: твърде често ООН и ЕС назначават ръководни фигури, без да ги проверят, отбелязва швейцарецът и допълва, че 15-те посланици в Съвета за сигурност на ООН е трябвало да имат пълен достъп до такава информация за всички кандидати преди да се гласуват по такива важни въпроси.

Авторът заключава също така, че ЕС трябва да бъде по-открит, по-прозрачен, по-демократичен в процеса по номиниране и назначаване на ръководни постове в Европейската комисия и други органи, за да се върне общественото доверие и подкрепа в Общността.

Швейцарският журналист Ив Кугелман е главен редактор на швейцарско-еврейския седмичник Tachles и в базираното в Ню Йорк списание Aufbau, което вече не се издава. Той е един от издателите на годишника „Quality of Swiss Media“ в Университета Цюрих.