Blagoevgrad-5

Доц. Христо Михайлов: 2019-та ще бъде година на предизвикателствата

Доц. Христо Михайлов: 2019-та ще бъде година на предизвикателствата пред българското общество, което иска промяна в начина, по който се управлява държавата

 

„Високите цени на  горивата са повод за протести, но едва ли това е единствената причина за масовото недоволство на българските граждани. Причините са по-скоро дълбоко морални. Търпението на хората се изчерпва.“ Това заяви по време на  среща с членове на ПП АБВ в Благоевград основателят на партията и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „Днес повече от всякога общественото е възприемчиво към ясни послания и се надява на радикална промяна“, добави още той.

На срещата в Благоевград присъстваха  областни и общински председатели на ПП АБВ от структурите й в  Югозападна България. По време на нея бяха дискутирани  политическата обстановка в страната към настоящия момент, направени бяха  и вътрешно партийни анализи. Зададени бяха редица въпроси, касаещи бъдещето на партията, нейната програма за реформи и евентуалното сформиране на нов ляв център в политическото пространство.

По темите свои виждания изказаха Георги Първанов, зам.-председателят на АБВ доц. Христо Михайлов, областния председател на ПП АБВ в Перник Петър Първанов, представители на партията от Петрич, Сандански, Благоевград и др. общини.

„Това, което се случва в страната през последните седмици е предсказана от нас картина. Ако се върнем една година назад ще видим, че АБВ остро се противопостави на опитите за грубо заграбване на основополагащи предприятия във военнопромишления комплекс, ЧЕЗ, и др. До колко тези наши призиви, предупреждения, които сме правили са стигнали до българския гражданин и до правителството е друг въпрос.

Ние предупреждавахме и се противопоставяхме на повечето от решенията на управляващите, които касаят здравеопазването, образованието и доходите на гражданите на България, защото те не бяха правилни и в полза на обществото“, заяви  доц. Христо Михайлов. “Изключително внимателно следим протестите, подкрепяме ги, но не участваме пряко, не сме подали и призив за участие в тези протести, защото считаме за нередно те да бъдат политизирани.

Всеки български гражданин, наш член, наш симпатизант може да участва в протестите по свое желание. За нас протестите възникнаха спонтанно, въпреки че в последните няколко дни се включиха в някои области и  политически партии. По-важното е обаче, че гражданите издигат желанието си за промяна и то за радикална промяна.

Всички тези симптоми показват една естествена ескалация на напрежението, на която днешното управление не реагира адекватно. Хората не искат вече този модел на управление, който е модел на арогантността, на грубия език, на корупционните схеми и практики. Лошото е, че зад тази власт има други в сянка. Това вече хората го виждат и не го искат. Властимащите твърдят, че България е стабилна на макроикономическо ниво, но българина започва все повече  да се пита: “Какво от това?“.

И наистина… Какво от това, че България изглежда стабилна в очите на европейците, какво от това, че бяхме председателстващи на ЕС, какво от това, че поставихме темата за Западните Балкани, какво от това, че Гърция и Македония подписаха едни споразумения, които не са в интерес на България в резултат на нашето европредседателство? Това не променя живота на гражданите. Той очевидно не става по-добър!

На този фон 2019 г. ще бъде година на предизвикателствата пред българското общество, което търси промяна в начина,  по който се управлява страната“, каза още  доц. Михайлов.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *