techna-hidroizolatsia-za-bania(1)

Течна хидроизолация за баня

 

Областта с повишено внимание във всяка къща и апартамент е банята. Тук разрушителната работа се извършва не само от вода, но и от повишена температура и резултатът от това е изпаряване. Влагата, както знаете, е благоприятна среда за възпроизвеждане на бактерии и мухъл, което може да доведе до разрушаване и гниене на материалите, но също така да повлияе неблагоприятно на човешкото здраве. За да защитите дома си и да спасите съседите си от ремонт при теч? Препоръчително е да използвате течна хидроизолация в банята.

Видове течна хидроизолация за баня, тераса и покрив

Течните състави се използват ефективно в банята за хидроизолация на подове, тавани и стени. Наричат ​​се още студени хидроизолации и се разделят на два вида:

  • Течна гума
  • Течно стъкло

Смесите се продават в течна форма, готови за употреба. Те са сходни по технология на приложение, но се различават по състав.

 

Течна гума

Материалът принадлежи към типа двукомпонентни мастики. В състава си битумът взаимодейства с полимери и стабилизатори. Той е черен или сив, след изсъхване слоят може да бъде покрит с боя от всякакъв цвят. Когато се втвърди, покритието изглежда като гума, откъдето идват името и свойствата му.

Течната гума има редица характерни качества, много от които я отличават от другите видове хидроизолация:

  • Материалът не е токсичен – съставните компоненти на сместа се разреждат с вода, така че по време на изпаряването не се отделят вредни вещества
  • Толерира температурни колебания
  • По време на втвърдяването се образува здрав и еластичен слой, който не се отлепва и не се деформира при вибрации и механични натоварвания
  • Сместа не гори, защото се разрежда с вода, а не с разтворители
  • Течно гумено покритие не взаимодейства с химичния състав на довършителните материали
  • Съставът включва калциев хлорид като фиксатор, благодарение на който сместа може да се нанася чрез пръскане
  • Сместа пасва добре и надеждно на всяка строителна повърхност
  • Издръжлив материал, поради полимерни добавки в неговия състав, експлоатационният живот на покритието ще продължи най-малко 20 години

Течната гума за течна хидроизолация за баня, тераса и покрив може да се използва върху вертикални и хоризонтални повърхности.

 

Течно стъкло

Прозрачно изглеждащото течно стъкло е много лепкава субстанция, така че има друго име – силикатно лепило. Влизащите в състава му силикати на калий и натрий кристализират при нанасяне и запълват порите на бетонната или дървената основа. Вискозното вещество след изсъхване се превръща в твърд защитен слой.

Течното стъкло за хидроизолация в банята често се използва поради отличните си характеристики:

  • Веществото е достатъчно за разреждане с вода и лесно за нанасяне върху повърхността
  • Поради кристализацията вътре в материала има добра адхезия
  • Можете да работите със силикат дори при условия на висока влажност, това не влияе на качеството на адхезия
  • Съставът след втвърдяване е устойчив на химикали
  • Течното стъкло не се страхува от температурни промени
  • Антисептичните свойства предпазват повърхността от разрушителното влияние на микроорганизмите
  • Материал не гори и не е токсичен
  • Силикатната смес може да се добави към друг материал, като по този начин се увеличи силата му
  • Потреблението на материали е малко и излиза евтино

 

Методи за нанасяне на течен каучук

Течната гума е идеална за хидроизолация на баня, защото осигурява безупречна защита от влага и не дава възможност за развитие на мухъл. Съставът се нанася върху повърхността в монолитен слой, без образуване на шевове и фуги.

Хидроизолацията може да се извърши по няколко начина.

С помощта на специален пистолет течният разтвор се нанася върху основата. Този метод се използва най-добре за работа на голяма площ: по стените и пода на банята. Под налягане се подава смес, която запълва всички пукнатини и пори на третираната повърхност и ги запечатва. Единствената трудност е, че трябва да създадете слой с еднаква дебелина и това е трудно да се направи без опит.

Преди да започнете хидроизолационните работи, повърхността се почиства от петна от строителни материали и мръсотия, след което се обезмаслява.

Възможно е повърхността да се изравни максимално, като първо се нанесе грунд.

Почистете всички неравности и покрийте големи вдлъбнатини с ремонтна смес, така че изолационният слой да се залепи по-добре към повърхността.

Пръскачката е свързана с съдове, единият от които съдържа течен хидроизолатор, а другият съдържа втвърдител. Два състава се подават едновременно, като се смесват по време на процеса на пръскане. Слоят се нанася с дебелина 2-3 мм.

Течният състав замръзва за около 3 часа.

 

Не подценявайте и избора на доставчик, защото това ще ви предостави гаранция, качество и лесна работа!

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *