Да се събират, да си правят правителство и да си решават проблемите. Остър в студиото на Нова телевизия бе говорителят на третото служебно правителство на Румен Радев Антон Кутев. По думите му служебното правителство е свършило това, което е трябвало да свърши и вече две седмици е извън мандата си.

Нашата работа вече е свършена – проведохме изборите, извадихме страната от няколко кризи“, продължи Антон Кутев, утвърждавайки, че България има нужда от редовно правителството.

По думите му хората са казали каквото са има да кажат, резултатът е наличен в парламента и на едни нови избори „няма какво повече да кажат“.

Нови избори през март или 2 в 1 през октомври?

Нови избори през март или 2 в 1 през октомври?

Според Наталия Киселова президентът няма да бъде посредник и архитект на коалиции

Антон Кутев защити напълно решението на служебното правителство да внесе удължителен бюджет, тъй като бюджетът на държавата е „конституционно право и задължение на парламента“. Дори и да се внесе бюджет, парламентът може напълно да го промени, а служебно правителство да го изпълнява. Затова и партиите трябва да си поемат отговорността – да имат готовност за преговори.

Говорителят на правителството, който е и бивш депутат, е убеден, че това може да бъде свършено буквално в рамките на една седмица и парламентът, т.е. политическите партии, трябва да решават какъв да бъде дефицитът и дали бъдещите поколения да плащат дългове, взети сега.

По подобен начин Антон Кутев отпрати всички въпроси за облагането на свръхпечалбите на „Лукойл“ и намаляването на цените на горивата. „Ние само се опитване, но нямаме правомощия“, обясни Кутев, но поиска да се питат партиите от кога точно „Лукойл“ е в тази ситуация да не плаща данъци.

Въпросът за президентска република в момента не само не може да бъде решен, но е и вредно и опасно да бъде повдиган. Това би било политическа катастрофа, отсече Антон Кутев, който е убеден, че не президентството поставя темата на масата, а други политически сили, които я употребяват популистки. В момента в Народното събрание не може да се състави обикновено мнозинство, а камо ли конституционно, което е нужно за президентска република.

При този разпаднат парламента разговорът не само не е възможен, но е и вреден.“

Президентска република - прах в очите на политическата криза

Президентска република – прах в очите на политическата криза

Президентската република би била опит за лечение на следствията, а не на първопричината

Промени трябва да се случват в момент на политическа стабилност“, обясни Антон Кутев, според когото в близката една година този разговор би бил напълно несъстоятелен.

Не президентската република е важната тема, а съдебната реформа„, заключи в края на разговора говорителят на служебният кабинет Антон Кутев.

Зарков слага край на политическото кадруване на главни прокурори

Зарков слага край на политическото кадруване на главни прокурори

Той не знае кое ще надделее между евроатлантизма и съдебната реформа в съставянето на кабинет